In de zoektocht naar manieren om de energierekening te verminderen, komt het plan om maar één kamer in het huis te verwarmen vaak naar voren. Vooral nu de kosten voor verwarming de pan uit rijzen, is het verleidelijk om bijvoorbeeld alleen de woonkamer warm te houden. Maar is dit wel zo’n goede oplossing? Het blijkt dat deze aanpak niet zonder risico’s is en zelfs niet altijd de beoogde besparing oplevert.
Een specialist op het gebied van energie, Norbert Endres van de Consumentenbond in Beieren, legt uit dat de tactiek om slechts een enkele ruimte te verwarmen niet altijd efficiënt is. “De warmte kan gemakkelijk ontsnappen naar niet-verwarmde kamers, zeker als deuren open blijven staan”, vertelt hij. Dit zorgt ervoor dat de verwarming harder moet werken om de ruimte op temperatuur te houden, wat het energieverbruik kan doen stijgen in plaats van afnemen.
Gevolgen van slechts één kamer verwarmen
Naast de potentiële stijging van energiekosten, introduceert het verwarmen van een enkele kamer ook gezondheidsrisico’s door kans op schimmelvorming. Wanneer bepaalde delen van het huis ongebruikt en koud blijven, dalen de temperatuur van muren en plafonds sneller. Hierdoor wordt schimmelgroei bevorderd. Schimmel kan schadelijke effecten hebben op de gezondheid, zoals het veroorzaken van ademhalingsproblemen, allergieën en astma. Schimmelsporen blijven vaak langdurig in de lucht hangen en vormen een risico voor mensen met een kwetsbare gezondheid.
De Consumentenbond adviseert daarom om alle bewoonde ruimtes consequent te verwarmen. De verschillen in temperatuur tussen kamers mogen niet te groot worden, aangezien warme, vochtige lucht vanuit verwarmde kamers kan stromen naar koudere secties waar het vocht condenseert en schimmelvorming in de hand werkt.
Het is slim om tijdens koudere maanden elke woon- en slaapruimte op een minimumtemperatuur van 16 graden te houden, aldus de Consumentenbond. Voor compacte woningen, zoals een studio, kan één verwarmde ruimte genoeg zijn, maar doorgaans is het aanbevolen om meerdere kamers te verwarmen.
Een laatste tip is om deuren tussen kamers met verschillende temperaturen gesloten te houden, ook als je het huis laat luchten. Door deuren goed dicht te houden, voorkom je dat warme, vochtige lucht in koudere delen terechtkomt. Dit minimaliseert de kans op schimmelvorming en houdt je huis gezond.
Besef goed dat een kortzichtige aanpak in energiebesparing, zoals enkel één kamer verwarmen, onbedoeld hogere energiekosten en gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Wat op het eerste gezicht een goede besparing lijkt, kan in werkelijkheid leiden tot onverwachte en ongewenste neveneffecten. Volg de bovengenoemde adviezen op om te voorkomen dat deze problemen zich voordoen.