Zomerse temperaturen in Zweden zijn ideaal voor vakantiehuizen op het platteland, met een gemiddelde van +18°C. Echter, in de winter kunnen de temperaturen dalen tot -14°C, waardoor de meeste mensen de beschutting van hun warme stadswoningen opzoeken. Toch wonen Marie Grammer en Charles Sacilotto het hele jaar midden in de natuur zonder te bevriezen. Ze hebben een vernuftige manier gevonden om warmte in hun huis op te slaan – een energiezuinig huis van een bijzondere soort!
Marie Grammer en Charles Sacilotto bouwden rond hun vakantiehuis een uniek bouwwerk, genaamd ‘Naturhus’. Het werd geconstrueerd als een tweede façade om het kleine bungalow, bestaande uit 4 mm dik veiligheidsglas.
Er is voldoende ruimte tussen de houten gevel van het huis en de glazen structuur om vrij rond te lopen en bewegen. In deze tussenruimte wordt de warmte vastgehouden als de zon op de glazen gevel schijnt. “Overdag is het er aangenaam warm, maar in de winter moeten we ‘s ochtends nog wel wat bijverwarmen,” zegt Marie.
Dankzij de warmteopslag kan het gezin het vakantiehuis het hele jaar door bewonen. Bovendien kunnen Marie, Charles, en hun twee zonen dankzij deze technologie gewassen zoals tomaten, komkommers, druiven en zelfs vijgen verbouwen – iets wat normaal gesproken niet mogelijk zou zijn in het Zweedse klimaat.
Marie geniet vooral van haar ochtendkoffie op het terras zonder nat te worden. Het huis heeft in plaats van een traditioneel dak een dakterras dat enkel beschermd wordt door het glazen dak van het “Naturhus”. Hier is meer dan genoeg ruimte om in de zomer te spelen en te zonnebaden. Als het te warm wordt, opent het dak automatisch om de temperatuur in balans te brengen.
Naast het verbouwen van gewassen hebben Marie en Charles hun eigen ecosysteem gecreëerd. Ze vangen regenwater op en filteren keuken- en toiletwater met een zelf ontworpen afvalwatersysteem. Het gefilterde urine wordt gebruikt als meststof voor de voedselproducerende planten, terwijl de overige afvalstoffen in de tuin worden geleid en daar als meststof dienen voor fruitbomen en de omliggende natuur. Marie legt uit dat dit helemaal niet vies of gevaarlijk is, omdat ze regelmatig de aanwezige bacteriën controleren.
Volgens Marie streeft het gezin er altijd naar om betere manieren te vinden om zelfvoorzienend te zijn en terug te geven aan de natuur . Ze zijn van plan om verdere aanpassingen te maken om de warmte beter te kunnen opslaan.
In de onderstaande video geven Marie en Charles een rondleiding door hun huis en leggen ze alle functies uit (in het Engels en Frans, met Engelse ondertiteling).