Als je onlangs hebt besloten om zonnepanelen te installeren, had je waarschijnlijk verwacht dat dit een slimme zet zou zijn voor een goedkopere en duurzame energieoplossing in de toekomst. Maar helaas komt er een flinke tegenvaller om de hoek kijken. Binnenkort verandert de regeling en krijg je minder geld terug voor de stroom die je aan het netwerk levert. Dit heeft merkbare gevolgen voor je financiën. Laten we eens bekijken wat deze wijziging inhoudt en wat het precies voor je betekent.
Waarom deze verandering? De overheid heeft ervoor gekozen om het tarief te wijzigen voor de energie die je met je zonnepanelen opwekt en teruggeeft aan het net. Tot nu toe kreeg je bijna hetzelfde bedrag terug als wat je betaalde voor je eigen energieverbruik, maar vanaf juni zul je merken dat de vergoeding voor teruggeleverde energie flink lager wordt.
Wat Energieleveranciers Doen voor Zonnepaneelbezitters
Budget Energie
Bij Budget Energie zijn er vaste kosten voor teruglevering, gebaseerd op hoeveel je jaarlijks teruglevert. Bijvoorbeeld, als je tussen de 1000 en 2000 kWh teruglevert, betaal je 0,33 euro per dag, wat neerkomt op 10 euro per maand.
Coolblue Energie
Coolblue Energie heeft extra kosten toegevoegd aan de vaste lasten. Voor klanten met zonnepanelen is er een maandelijkse leveringstarief van 20 euro, terwijl klanten zonder zonnepanelen 7,50 euro per maand betalen. Dat maakt een verschil van 12,50 euro.
Eneco
Eneco gaat een tarief van 11,5 cent per kWh berekenen voor de stroom die je teruglevert, wat voor een gemiddelde klant zo’n 350 euro per jaar betekent. Zonder zonnepanelen betaal je minder.
Energie Direct
Energie Direct voegt geen extra kosten toe voor mensen met zonnepanelen, maar de welkomstkorting van 200 euro komt wel te vervallen.
Energie VanOns
Energie VanOns heeft vaste kosten voor teruglevering. De eerste 1000 kWh zijn gratis, daarna betaal je jaarlijks 96,80 euro en extra kosten voor elke extra 500 kWh.
Engie
Bij Engie betaal je als zonnepaneelbezitter hogere vaste leveringstarieven. Die kosten bijvoorbeeld 22,08 euro per maand, terwijl huishoudens zonder panelen 7,50 euro per maand betalen.
Essent
Essent vraagt geen extra kosten of hogere vaste lasten. Maar bij het afsluiten van een jaarcontract valt de welkomstkorting van 240 euro weg voor zonnepaneelbezitters.
Gewoon Energie
Gewoon Energie volgt het beleid van moederbedrijf Innova. Voor een teruglevering van 1000 tot 2000 kWh betaal je 124,10 euro per jaar of 10,34 euro per maand.
Greenchoice
Greenchoice verhoogt de vaste leveringstarieven voor mensen met zonnepanelen. De kosten zijn dan bijvoorbeeld 14,79 euro per maand, terwijl voor anderen 10,26 euro geldt.
Innova
Innova past ook terugleverkosten toe, afhankelijk van hoeveel je jaarlijks teruglevert.
Mega
Mega gebruikt terugleverkosten die variëren op basis van je jaarlijkse teruglevering.
OM nieuwe energie
OM nieuwe energie past kosten toe die afhangen van de hoeveelheid die je jaarlijks teruglevert.
Oxxio
Oxxio rekent geen extra kosten of hogere vaste lasten, maar als nieuwe klant krijg je zonder zonnepanelen geen welkomstkorting.
Pure Energie
Pure Energie past hogere variabele leveringstarieven toe voor klanten met zonnepanelen.
United Consumers
United Consumers heeft vaste terugleverkosten, afhankelijk van je jaarlijkse terugleverhoeveelheid.
VandeBron
VandeBron gebruikt vaste terugleverkosten gebaseerd op jaarlijkse teruglevering.
Vrijopnaam
Vrijopnaam heeft sinds begin dit jaar vaste kosten voor teruglevering, ook afhankelijk van hoeveel je jaarlijks teruglevert.
Energieleveranciers zonder Specifieke Regeling voor Zonnepaneelbezitters
Vattenfall rekent op het moment geen bijkomende kosten, maar werkt aan een nieuwe regeling waarin salderende zonnepaneelbezitters wel moeten betalen. Delta, Powerpeers en Clean Energy hebben nog geen specifieke maatregelen ingevoerd. Bij een dynamisch contract zijn er momenteel geen extra kosten voor bezitters van zonnepanelen.
Wat betekent dit voor de toekomst? Sommige experts denken dat deze aanpassing de populariteit en aantrekkelijkheid van zonnepanelen kan verminderen. Een energieanalist legt uit dat deze verandering grote gevolgen kan hebben voor huiseigenaren die overwegen zonne-energie te gebruiken. Dit kan uiteindelijk de overgang van Nederland naar duurzame energie vertragen.
Wat vind je van deze nieuwe overheidsregeling? We horen graag je ideeën, dus laat het ons weten via een reactie op Facebook!
Bron artikel: Ad.nl