De inrichting van huizen in de jaren ’60 en ’70 verschilde aanzienlijk van wat we tegenwoordig gewend zijn. De huishoudelijke voorwerpen uit die tijd hadden een belangrijke rol in het dagelijks leven en brachten daarnaast ook een gevoel van gezelligheid en nostalgie met zich mee. Hier vind je een lijst van 11 voorwerpen die vroeger in de meeste huishoudens wel voorkwamen.
Stapten we terug in de tijd, dan was een wringerwasmachine een essentieel onderdeel van het huishouden, lang voordat de moderne wasmachine met centrifuge gemeengoed werd. Het was nodig om de kleren met de hand te wassen en daarna door een wringer te halen, om zo het overtollige water eruit te persen. Hoewel het draaien van de wringer een fysieke uitdaging was, vormde het een terugkerende klus die niet mocht ontbreken in de huishoudelijke routine.
Je herinnert je wellicht nog de glazen melkflessen die dagelijks door de melkboer aan de deur werden afgeleverd. Deze flessen waren voorzien van een aluminium dop en werden telkens opnieuw gebruikt; je moest ze goed uitspoelen en aan de melkman teruggeven bij zijn volgende ronde. Het geluid van de melkflessen die in de kratten werden geplaatst, blijft een nostalgische herinnering voor velen.
Nostalgie van Het Verleden
Vroeger was de kolenkachel een belangrijke bron van warmte in de huizen. Het was een dagelijks ritueel om de kachel aan te steken en kolen uit de kolenkit te halen om die te voeden. Het knisperend geluid van de brandende kolen en de warmte die ervan afstraalde trok vaak het hele gezin naar deze centrale plek in huis.
Het telefoontoestel van toen was vaak te vinden op een vaste plaats, zoals de hal of de woonkamer. Bellen hield in dat je bewust tijd moest nemen om de draaischijf langzaam te bedienen en het vereiste het geduld dat synoniem stond voor de communicatievormen in die tijd.
Ook de keuken vertelde een verhaal. Petroleumstelletjes waren populair voor het warmhouden of langzaam garen van gerechten. De geur en het geluid van pruttelende petroleum hoorden volledig bij het kookbeeld van toen en roepen nu nog nostalgische gevoelens op bij veel mensen.
Binnen bijna elk huishouden stond wel een kast met glazen serviesdeuren. Deze kasten stalden het mooiste servies uit en waren een bron van trots. Alleen bij speciale gelegenheden werd het servies tevoorschijn gehaald, wat de woonkamer of keuken een verzorgde uitstraling gaf.
Verder was het bruine emaille pannenstel een begrip in de keuken. Deze pannen, bekend om hun duurzaamheid, werden voor allerlei gerechten ingezet. De glanzende bruine of donkerrode buitenkant roept herinneringen op aan ouderwetse keukens en maaltijden.
Een keuken was vaak compleet met een houten pollepelhouder waar alle keukengerei handig aan opgehangen kon worden. Dit decoratieve rekje aan de muur zorgde voor een warme en georganiseerde sfeer.
Dan was er het radiomeubel, dat meer was dan enkel een apparaat. Het fungeerde als een pronkstuk in de woonkamer, waar zowel een radio als platenspeler in geïntegreerd waren en waar LP’s konden worden opgeborgen. Muziek luisteren of een radioprogramma samen beleven, was een belangrijk gezinsmoment.
En wie herinnert zich niet het postrekje dat bij de voordeur hing? Het bewaarde brieven, kranten en kaarten, zodat ze niet verloren raakten. Dit simpele doch essentiële object maakte deel uit van de hal.
Tot slot was er het gehaakte toiletrolhoesje, in bijna elk huis te vinden. Vaak handgemaakt, gaf het een extra gezellige sfeer aan het toilet. Het is een teken van de creativiteit en gezelligheid van vroeger tijden.
Deze voorwerpen weerspiegelen een tijdperk waarin eenvoud en praktische oplossingen de norm waren. Hoewel ze grotendeels uit moderne huishoudens verdwenen zijn, blijven ze een bron voor warme herinneringen die mensen nog altijd koesteren. Herken jij deze voorwerpen? Deel je nostalgische verhalen!