Martijn (44) baalt flink. Hij heeft geld uitgegeven aan een kabelgoot voor zijn stoep, zodat hij zijn elektrische auto gemakkelijk kan opladen. Maar zijn buren hebben de gewoonte om op die plek te parkeren, wat hem erg irriteert. Hij heeft het idee dat zijn buurtgenoten niet begrijpen hoe vervelend dit voor hem is. “Het is gewoon super irritant,” vertelt hij. “Ik heb niet voor niets die kabelgoot laten aanleggen om mijn elektrische auto voor mijn huis op te laden. Maar anderen lijkt het niets te schelen en ze zetten hun auto gewoon daar neer.”
De kabelgoot die Martijn heeft gemaakt, zorgt ervoor dat de oplaadkabel veilig over de stoep kan liggen zonder dat iemand erover struikelt. Het idee was simpel: gewoon zijn auto voor de deur kunnen opladen. Maar ook al heeft hij moeite gedaan, het blijft een publieke ruimte en dus is de plek niet alleen voor hem bestemd.
Scroll om verder te lezen
Frustraties en Mogelijke Oplossingen
Martijn begrijpt dat het een openbare parkeerplek is, maar hij vindt dat zijn investering ook wat zou mogen betekenen. Hij heeft voor een elektrische auto gekozen om milieubewust te zijn en ook om kosten van brandstof te sparen. Maar dat is zinloos als hij niet kan opladen. “Ik ben voortdurend aan het vechten,” zegt hij teleurgesteld.
De aanleg van de kabelgoot was niet goedkoop en de benodigde vergunningen waren ook een heel gedoe. “Ik dacht dat ik het keurig had geregeld, alles volgens de regels. Maar blijkbaar is dat niet voldoende,” legt hij uit. Hoewel zijn buren weten van de kabelgoot, nemen ze het niet serieus, zo lijkt het.
Martijn heeft geprobeerd met zijn buren te praten, maar dat heeft nog weinig opgeleverd. “Ik heb hen vriendelijk gevraagd om rekening te houden met de plek voor mijn huis, maar het lijkt niet door te dringen. Ze hebben technisch gezien ook het recht daar te parkeren omdat het openbaar is.”
Dit juridisch aspect maakt het nog lastiger voor Martijn. Hij snapt dat hij geen exclusief recht heeft op de parkeerplaats, maar vindt dat zijn investering zinloos is als hij er zelf geen gebruik van kan maken. “Ik kan moeilijk eisen dat ze ergens anders parkeren, toch voel ik me elke keer niet gerespecteerd als ik mijn plek niet kan gebruiken.”
Een buurman, die anoniem wil blijven, gaf toe dat ook zij de situatie niet prettig vinden. “Ik begrijp dat hij moet opladen, maar het blijft een openbare plek. Ik heb zelf ook geen vast plekje, dus waarom zou hij dat wel hebben?”
Martijn overweegt juridische stappen, maar beseft dat het complex kan worden. “Ik heb de gemeente gevraagd of ik een vaste laadplek kan krijgen, of iets in die richting. Maar dat is een lastige kwestie.”
Hij heeft het idee dat er een breder gesprek moet komen over de infrastructuur voor elektrische auto’s. “Steeds meer mensen schaffen zo’n auto aan, maar er zijn niet genoeg duidelijke regels over wie waar mag parkeren.” Voor Martijn blijft er weinig hoop op een snelle oplossing. “Voor sommige mensen is dit misschien onbenullig, maar voor mij is het een groot irritatiepunt. Waarom kunnen mensen niet wat rekening houden met elkaar?” vraagt hij zich af.
Voorlopig lijkt het erop dat hij nog even moet wachten op een oplossing, ook al is de hoop voor verandering op korte termijn klein. “Het lijkt wel alsof niemand nog om anderen geeft. Zolang dat niet verandert, blijf ik me gefrustreerd voelen,” concludeert Martijn.