Heb jij een hond als metgezel, dan weet je vast: lopen met je viervoeter betekent dat je ook hun “cadeautjes” opruimt. Maar stel je voor dat je een keer zonder opruimzakje wordt betrapt door een handhaver. Wat dan?
Nederland heeft heel wat dierenliefhebbers, en de hond is favoriet als huisdier. Soms zie je zelfs meerdere honden binnen één familie. Maar met die liefde komen ook verplichtingen, zoals de regels van de overheid rond het uitlaten van honden. Sommige regels kunnen zelfs aardig in de papieren lopen, maar daar komen we zo op terug.
Tijdens een wandeling met je hond zijn er speciale plekken waar ze vrij mogen lopen. Het is belangrijk om deze zones te kennen en je hond daar te laten spelen. Het is fantastisch om je hond lekker los te zien, maar waar lol is, zijn ook vaak regels.
Hondenpoep is een grote irritatie, vooral voor mensen zonder honden. Het is een veel voorkomend probleem en kan echt een bron van frustratie zijn. Je hoeft je alleen maar voor te stellen hoe het is als je kinderen buitenspelen op een veld dat bezaaid is met hondenpoep. Niet bepaald een leuk gezicht.
Daarbovenop, in een tijd waarin we steeds beter voor ons milieu zorgen, is hondenpoep opruimen niet alleen een kwestie van beleefdheid, maar ook wettelijk verplicht. Maar wat gebeurt er als je zonder zakje de deur uitgaat en een boa merkt dit op? Hier komt het spannende deel van ons verhaal.
Kijk op de volgende pagina wat er dan plaatsvindt…
De vervelende rekening voor het wandelen met je hond zonder zakje
Sommige eigenwijze hondenbezitters beseffen niet dat diezelfde handhaver, die vriendelijk om een zakje vraagt, je ook een flinke boete kan geven. Het lijkt misschien overdreven, maar laten we eerlijk zijn, zonder zakje eropuit gaan, geeft de indruk dat je het opruimen niet serieus neemt.
In Nederland ben je dan echt de sigaar. Net zoals in die oude westerns: “Je kunt rennen, maar je kunt je niet verstoppen.” En dat geldt zeker voor het achterlaten van hondenpoep. De aanpak is simpel: geen zakje, geen excuses.
De hoogte van de boete kan verschillen per gemeente, want niet elke plek hanteert dezelfde tarieven. De overheid laat het exacte bedrag wat in het midden. Toch gaat het om serieuze bedragen die ervoor zorgen dat je de volgende keer wel een opruimzakje bij je hebt.
Om een idee te geven: als je in 2024 betrapt wordt zonder zakje, kun je denken aan een boete van 100 euro, plus wat administratiekosten. Ja, dat zijn nog eens 9 euro extra voor de administratieve rompslomp.