Baasjes opgelet: niet alle snacks zijn goed voor je hond. Net zoals jij, hechten we veel waarde aan de welzijn van onze kwispelende kameraden. Soms is wat we zelf als gezond beschouwen, niet persé veilig voor een hond. Waar moeten we dan op letten? Hieronder vind je een lijst met voedsel dat problematisch kan zijn voor je trouwe vriend.
We trappen af met twee verrassend gevaarlijke etenswaren: druiven en rozijnen. Ongelooflijk maar waar, deze kleine vruchten kunnen leiden tot acuut nierfalen bij je hond. Hoewel de exacte oorzaak nog steeds een beetje een mysterie is, neem je liever het zekere voor het onzekere en vermijd je deze lekkernijen in het dieet van je hond.
De avocado, ondanks zijn populariteit bij ons, bevat persine. Dit is een toxine die, in hoge dosering, een gevaar kan vormen voor je viervoeter. Ook niet te vergeten: de pit kan een serieuze verstikkingsgevaar vormen!
Lees snel verder…
Wat je moet weten voordat je deelt met je hond
Ook de alomtegenwoordige ui en knoflook kunnen negatieve gevolgen
hebben voor je hond, zoals maagklachten of zelfs schade toebrengen aan de rode bloedcellen. Dit geldt voor alle soorten en bereidingswijzen: rauw, gekookt, of zelfs in poedervorm.
Chocolade, hoewel het technisch gezien noch een fruit noch een groente is, mag absoluut niet ontbreken in deze opsomming. Het bevat theobromine, een stof die honden niet kunnen verwerken waardoor het giftig voor ze is.
Bewaak je hond voor citrusvruchten zoals citroenen, limoenen en grapefruit. Deze kunnen maagklachten veroorzaken en alhoewel een klein stukje wellicht niet meteen kwaad kan, is het verstandiger om ze geheel te vermijden.
Ook sommige noten, zoals macadamianoten, kunnen kwalijke effecten hebben zoals zwakte, braken, beven en zelfs hyperthermie. Tomaten en aardappelen zijn ook geen vriendjes van je hond, vooral niet de groene delen van de tomatenplant en rauwe aardappelen vanwege solanine.
Xylitol, een zoetstof die vaak in snoep of kauwgom zit, is nog zo’n niet-vrucht of groente die toch vermelding verdient voor zijn toxiciteit bij honden.
Hou altijd in gedachten dat je beter veilig dan spijtig kunt zijn als het aankomt op het dieet van je hond. Bij twijfel is het altijd een goed plan je dierenarts te raadplegen. Niet alles wat voor ons gezond is, is immers ook gezond voor onze huisdieren. Als je deze informatie nuttig vond, deel het dan met je vrienden en familie op Facebook, zodat alle hondenliefhebbers hun geliefde viervoeters veilig en wel kunnen houden!