Laat je je kind eventjes alleen thuis terwijl je boodschappen haalt of een hapje gaat eten? Hoe beoordeelt de wet dit? Een Nederlandse man en vrouw kregen het afgelopen zomer in Spanje aan de stok met de autoriteiten omdat ze hun zes maanden oude baby in hun vakantieonderkomen achterlieten. Breekt dit een wet of wordt het slechts gezien als onverantwoordelijk oudergedrag?
De zaak kwam aan het licht toen hotelpersoneel ontdekte dat de baby alleen was en ze namen onmiddellijk contact op met de politie. De gang van zaken bleek al vlug: de ouders wilden een avondje lekker uit en dachten dat een babyfoon met videoverbinding hun kind wel in de gaten zou houden. Dit kenbaar gebrek aan verantwoordelijkheid eindigde in hun arrestatie op beschuldiging van een strafbaar feit.
Het lijkt een eenvoudige no-brainer: een kwetsbaar kind zonder toezicht laten is geen goed idee. Onverwachte situaties kunnen zich voordoen en het toezicht op afstand van een babyfoonscherm kan de werkelijke situatie niet volledig vatten. Hoe als er ineens iets gebeurt en je bent niet bijtijds terug op de plek? Toch geloven nogal wat ouders dat het wel mogelijk is, of het nu is om snel iets bij de winkel te halen, hun kind in een hotelkamer achter te laten of even bij de buren een borrel te drinken. Maar wat zijn de regelgevingen?
Ontdek meer op de volgende pagina.
Boodschappen halen of uit eten terwijl je kind alleen thuis is: wat is het oordeel volgens de wet? Nederlandse wet stelt geen specifieke grens ten aanzien van de leeftijd waarop toezichtloosheid voor kinderen wordt aanvaard. Dat gezegd hebbende, volgens het Wetboek van Strafrecht (artikel 255), is het wel een strafbaar feit om een kind ‘hulpeloos’ te laten. In normale mensentaal betekent dat als je kind niet in de positie is om – tot bepaalde mate – voor zichzelf te zorgen, het niet zonder begeleiding mag blijven. Deze staat van zelfredzaamheid wordt handelingsbekwaamheid genoemd.
Vanuit een wettelijk oogpunt wordt iemand pas echt als volledig handelingsbekwaam beschouwd als hij of zij de leeftijd van 18 jaar bereikt heeft. Maar dat betekent niet dat er direct een probleem zal ontstaan als je een tiener voor korte of zelfs voor langere periodes alleen thuis laat. De werkelijke problemen vangen aan als er iets tegen de draad in gaat. In zo’n geval kunnen de gevangenisstraffen oplopen tot twee jaar of een boete die zelfs de hoogte van 19.000 euro kan bereiken. Natuurlijk, naast deze rechtskundige gevolgen, ontstaat er ook een emotioneel aspect: het schuldgevoel dat je je leven lang zou kunnen blijven achtervolgen.