Patricia geeft een kus op de mond van haar dochtertje (7): “Mijn moeder vindt dit ongepast”.
Patricia, de moeder van een zevenjarig meisje, bevindt zich in een situatie die velen waarschijnlijk bekend voorkomt. Samen met haar man geven ze hun dochter een kus op de mond, iets wat voor hen heel normaal voelt, maar onder kritiek is komen te staan door reacties van anderen. Moet Patricia haar gedrag aanpassen vanwege de mening van haar omgeving?
Patricia legt uit dat zij en haar man dit liefdevolle gebaar al sinds de geboorte van hun dochter vertonen. “Wij zien hier niets vreemds in. Maar mijn moeder vindt het ‘ongepast’ en uit kritiek, omdat wij dit in onze jeugd niet zo deden.”
Dit commentaar raakt haar, ook al probeert ze het naast zich neer te leggen. “Hoe ga ik hiermee om?” vraagt Patricia zich af. Het dilemma waar Patricia mee worstelt, is het vinden van een balans tussen hoe zij haar dochter wil opvoeden en wat anderen ervan vinden.
Annelies Bobeldijk, expert bij WOW! Opvoedcoaching, geeft haar ongefilterde mening over deze kwestie. “Wat een onzin, als je het mij vraagt. Waarom zou je je zorgen maken over de mening van anderen? Als het voor jou en je partner natuurlijk is om je dochter op de mond te kussen en zij voelt zich er prima bij, waarom zou je dan iets veranderen?”
Volgens Bobeldijk kan een kind van zeven prima laten weten wat het wel of niet fijn vindt. En daar moet naar geluisterd worden. Verder benadrukt Bobeldijk dat ouders op hun eigen manier opvoeden. “Het is niet aan jou om issues van anderen op te lossen.”
Er zullen altijd wel mensen zijn met een mening. Jij bepaalt zelf of je daar waarde aan hecht. Belangrijk is om te ontdekken waarom deze kritiek je raakt. Misschien zit daar een stukje onzekerheid over je eigen keuzes. Werk aan dat zelfvertrouwen. Voor zulke simpele opvoedingselementen is goedkeuring van anderen echt niet nodig.
Lees verder op de volgende pagina…
Hoe ga je om met kritiek?
Patricia moet zich afvragen waarom de opmerkingen van haar moeder haar zo aanspreken. Misschien twijfelt ze aan haar eigen keuzes in de opvoeding. Het is cruciaal om hieraan te werken en zelfverzekerd te zijn in de beslissingen die je neemt voor je kinderen. Je hebt geen toestemming van anderen nodig voor iets als een kus op de mond. Wees vastberaden en laat zien: zo doen wij het, klaar.
Bobeldijk benadrukt dat het belangrijk is om trouw te blijven aan je eigen opvoedingstijl en je niet te laten beïnvloeden door wat anderen vinden. Het is jouw kind, en jij weet wat het beste is voor haar. “Het is van belang dat Patricia en haar man hun eigen weg blijven volgen zonder te veel te hechten aan de mening van hun omgeving.”
Bedenk dat niet iedereen dezelfde normen en waarden deelt. Wat voor de één oké en normaal is, kan voor een ander als ongepast worden gezien. Dat betekent niet dat de ene manier goed is en de andere niet. Het gaat erom hoe jij en je kind je erbij voelen.
Hoewel haar moeders mening niet niks is, moet Patricia leren vertrouwen te halen uit haar eigen overtuigingen en keuzes. Door vast te houden aan wat voor haar gezin werkt, kan ze wat sterker omgaan met kritiek van buitenaf. Zelfvertrouwen is essentieel, vooral als het gaat om iets zo persoonlijks als de opvoeding van je kinderen.
Laat het oordeel van anderen bij hen en richt je op wat werkt voor jouw gezin. Uiteindelijk zijn jij en je partner degenen die beslissingen nemen over de opvoeding van jullie kind, en dat moeten jullie vol vertrouwen en zonder schuldgevoelens kunnen doen.