Bamboe Kleding: Is het wel echt zo milieuvriendelijk?
Je ziet ze overal, de advertenties voor bamboe kleding. Van ondergoed en sokken tot T-shirts die ook nog eens aantrekkelijk ogen: het is verbazingwekkend hoe iets zo hards als bamboe kan veranderen in zachte stofjes. Maar hoe werkt dat eigenlijk? En het klinkt best goed, gezien het huidige gesprek over textiel en milieu. Helaas blijkt dat het produceren van zachte bamboe kleding niet zo milieuvriendelijk is als gedacht. Wat is er aan de hand?
Bamboe heeft de reputatie beter te zijn voor het milieu vergeleken met katoen. Katoenproductie staat bekend als een van de meest vervuilende manieren om textiel te verkrijgen. Daarom schakelen steeds meer mensen over naar bamboe. De meerderheid van onze kleding is echter nog steeds gemaakt van katoen. Als ecologisch gewas lijkt bamboe een goede oplossing voor dit probleem.
Bamboe groeit ontzettend snel. In China kan een bamboeplant soms wel een meter per dag groeien. Het heeft aanzienlijk minder water nodig dan katoen. En na de oogst of kap, groeit de plant gewoon weer terugg. Dit maakt bamboe aantrekkelijk, niet alleen voor producenten en consumenten, maar ook voor het milieu.
Bamboe is goed voor de makers, gebruikers en de natuur. Daarom zien we een snelgroeiende textielindustrie ontstaan waar kleding zoals sokken, shirts en onderkleding van bamboe worden gemaakt. Het is een van de snelst groeiende industrieën van dit moment.
Verken meer op de volgende pagina
De schaduwzijde van bamboe textiel
Op de labels van veel bamboekleding staat dat het ecologisch verantwoord, duurzaam en gecertificeerd is. Toch vond het programma Keuringsdienst van Waarde een ander verhaal. Het blijkt namelijk niet zo makkelijk te zijn om van die harde bamboestengels zachte draadjes te maken zonder het gebruik van chemicaliën.
Om van bamboe textiel te maken, is een intensief proces nodig. Dit kan alleen met behulp van een chemisch viscose-proces dat de harde stengels omzet in een zachte pulp. Van deze pulp worden draden gesponnen, die vervolgens tot kleding worden verwerkt. Eén van de cruciale chemicaliën in dit proces is koolstof disulfide.
Deze chemische stof is behoorlijk schadelijk. Bij contact kun je geheugenverlies en verlammingen oplopen. Het is bovendien giftig voor dieren en het milieu. Dat bamboe kleding zoveel chemische hulp nodig heeft, werpt een ander licht op de vermeende milieuvriendelijkheid.
Veel fabrieken in China volgen bovendien geen strikte milieu- en veiligheidsvoorschriften tijdens en na de productie van bamboe kleding. Het chemische afval wordt vaak zomaar gedumpt, met alle vervuilende gevolgen van dien. Dit is iets wat de consument niet wordt verteld.
De antibacteriële, hypoallergene en duurzame claims van bamboe kleding zijn dus vaak misleidend. Praktisch gezien is die fijne zachte bamboestof helemaal niet zo milieuvriendelijk als wordt gesuggereerd. Het is dus verstandig even kritisch te blijven voordat je een bamboe kledingstuk aanschaft.
(Bron artikel: Womanly)