Heb je je ooit afgevraagd wat je nou eigenlijk het beste kunt doen met die kleding die je niet meer aantrekt? Misschien gooide je wel eens een shirt weg dat niet zo mooi stond of een broek die te krap zat, in de container bij de supermarkt. Je dacht dat het goed was, maar dat is niet altijd zo. Een hoop kleding die we wegdoen, eindigt op een plek waar we het niet willen hebben: de stort.
We hebben het allemaal wel eens gedaan: kleding die niet meer in de mode is, die niet meer goed past of simpelweg stuk is, in een zak stoppen en wegbrengen. Het voelt goed, maar in werkelijkheid is de reis van deze kleding vaak minder positief dan we denken.
Denk eens goed na over wat er echt gebeurt met de kleding die je in de textielbak stopt. Die sneakers waarvan de zolen loslieten, die broek die snel versleten raakte of dat t-shirt dat meer op een doek leek – wat gebeurt hiermee nadat je ze hebt weggegooid?
Lees verder op de volgende pagina…
Waar je kleding echt terechtkomt
De kleding die nog een beetje mee kan, eindigt vaak in Oost-Europa. Maar alles wat niet voldoet, gaat nog verder – bijvoorbeeld naar Afrika. In landen zoals Ghana komen wekelijks enorme hoeveelheden kleding aan, zo’n 20 miljoen stukken. Lokale verkopers proberen deze te verkopen op markten, maar de kwaliteit is vaak zo slecht dat veel kleding niet verkocht raakt. Het resultaat? Een groeiend probleem van afval onder de zon.
We denken dat we goed doen door onze oude kleren weg te geven, maar veel eindigt tussen het afval. In Ghana bijvoorbeeld, wordt het land overspoeld met textiel dat onbruikbaar is, waardoor lokale ecosystemen en de volksgezondheid in gevaar komen door de slechte kwaliteit en schadelijke chemicaliën in de stoffen.
Wat kunnen we dan beter doen? De kleding die we al hebben langer gebruiken is een goed idee. Kies bewust voor kwaliteit en wissel minder snel van garderobe, dat kan veel helpen. Er zijn creatievere manieren, zoals doneren aan lokale projecten of meedoen aan ruilbeurzen, waar je oude kleding een nieuwe kans krijgt.
Voordat je weer een zak met kleding naar de container brengt, denk eens na over wat dit betekent. Meehelpen aan een betere wereld kan ook door afval te verminderen en te kiezen voor duurzamere manieren als het om je kledingkast gaat.