Gaspitten schoonmaken is een klus die de meeste mensen niet graag doen. Het liefst stellen we het uit, maar dat zorgt er alleen maar voor dat het fornuis steeds viezer wordt. Vooral de gaspitten zijn vervelend om schoon te maken. Maar maak je geen zorgen, want met deze simpele truc is het zo gepiept!

Het grootste nadeel van een gasfornuis is waarschijnlijk het schoonmaken ervan. Laten we eerlijk zijn, maak jij jouw gaspitten meteen na het koken schoon? Het is ten zeerste aan te raden om de gaspitten eens in de zoveel tijd grondig schoon te maken om de levensduur van je fornuis te verlengen.
Hieronder staan drie eenvoudige stappen die je kunt volgen om de gaspitten snel en gemakkelijk schoon te maken:
Verwijder de gaspitten van het fornuis.
Leg de gaspitten in een schaal met warm water en voeg hier een vaatwasblokje aan toe.
Laat ze minimaal een uur weken en spoel ze daarna grondig af met water.
Het is belangrijk om te onthouden dat het schoonmaken van je gaspitten en fornuis niet alleen helpt om ze er mooi uit te laten zien, maar ook om bacteriën en vuil te verwijderen die zich kunnen ophopen en een gezondheidsrisico kunnen vormen.
Je hebt daarvoor het volgende nodig:
– soda
– afwasmiddel
– spons
– kokend water
– oude theedoek
– keukenhandschoenen

Stap 1: Reinig de gietijzeren pandragers
Een gasfornuis bestaat uit meerdere onderdelen, waaronder de gietijzeren pandragers (ook wel bekend als rekken), aluminium gaspitten en branderdeksels. De pandragers kunnen erg vet worden en daarom is het aan te raden om ze te laten weken in een oplossing van kokend water en soda, die je gewoon in de wasbak kunt doen. Na 30 minuten in het hete water te hebben geweekt, kun je de pandragers gemakkelijk schrobben om ze schoon te maken. Zorg er wel voor dat je ze goed droogt met een oude theedoek, om roest te voorkomen. Tip: Haal ook meteen de knoppen van het fornuis eraf en laat deze samen met de pandragers in het hete water weken. De knoppen kunnen namelijk erg vet en vies zijn. Na het weken kun je ze droogwrijven met een oude theedoek.
Stap 2: aluminium gaspitten schoonmaken
De aluminium ringen van de gasbranders (ook wel branderkelken genoemd) kun je in een badje met kokend water en wat afwasmiddel laten weken. Maak aluminium nooit schoon met soda, want anders kunnen ze verkleuren! De ringen zijn na een half uur weken makkelijk schoon te poetsen met een metalen pannenspons.
Stap 3: Branderdeksels schoonmaken
De branderdeksels (gemaakt van messing of aluminium) kun je het beste meteen na het koken reinigen met een allesreiniger en afspoelen met water. Let wel dat je dit pas doet nadat ze zijn afgekoeld. Intensieve reiniging gaat hetzelfde als bij de gaspitten. Laat de branderdeksels in een sopje van afwasmiddel weken en verwijder vervolgens met een pannenspons of schuurspons het vuil. Zo, de gaspitten zijn schoon! Nu de rest van het fornuis nog.

Gaspitten schoonmaken met ammoniak
Een andere manier om de gaspitten te reinigen is met ammoniak. Zet de pitten, deksels en de roosters met een schaaltje ammoniak in een vuilniszak. Knoop deze goed dicht en laat het een nacht buiten staan. Maak de zak de volgende ochtend buiten open en adem de dampen niet in, die zijn erg ongezond! Het vet is nu gemakkelijk met een doek te verwijderen.
Niet in de vaatwasser!
Sommige mensen denken er makkelijk vanaf te zijn door de gaspitten in de vaatwasser te doen. Dat is niet zo’n goed idee: de gaspitten worden er dof van en je krijgt ze daarna niet meer zo gemakkelijk weer glanzend. En nog erger: ze kunnen daardoor gaan roesten!