Zoals veel vrouwen boven de 40 weten, zijn plastic snijplanken onmisbaar in de keuken. Of je nu broodjes smeert of vlees en groenten snijdt, ze zijn handig en gemakkelijk te gebruiken. Maar soms worden er hardnekkige vlekken in de snijplank getrokken die niet gemakkelijk zijn te verwijderen, ook niet na een grondige reiniging. Hier zijn een paar tips om jouw plastic snijplank schoon te maken en ervoor te zorgen dat deze bacterievrij blijft.
Grondig schoonmaken
Tomaten, rode pepers of peterselie: deze voedingsmiddelen en andere kunnen hardnekkige vlekken achterlaten in je plastic snijplank. Gelukkig kun je deze vlekken op een paar manieren verwijderen. Het is belangrijk om te beginnen met het grondig schoonmaken van de snijplank na elk gebruik. Je moet dat bijvoorbeeld doen met afwasmiddel en water of het in de vaatwasser plaatsen. Zorg er bovendien voor dat de snijplank goed droogt.
Meerdere snijplanken
Om bacteriën te voorkomen, adviseert het Voedingscentrum om meerdere snijplanken te gebruiken en een aparte snijplank te reserveren voor elke soort voedsel. Het gebruik van verschillende kleuren kan ervoor zorgen dat je weet welke snijplank voor welk voedsel geschikt is. Je kunt bijvoorbeeld rood gebruiken voor vlees, wit voor brood, groen voor groenten, blauw voor vis en geel voor gevogelte. Zo weet je precies welke snijplank waarvoor is bestemd en voorkom je cross-contaminatie. Als je liever één snijplank gebruikt, is het des te belangrijker om de snijplank goed te reinigen (en te drogen) voordat je doorgaat naar de volgende taak.
Bekijk de tip op de volgende pagina…
Schoonmaakmiddelen
Er zijn veel huishoudelijke schoonmaakmiddelen waarmee je jouw plastic snijplank goed kunt reinigen, maar veel van deze schoonmaakmiddelen zijn agressief en kunnen ervoor zorgen dat de snijplank beschadigt. Hier zijn enkele natuurlijke alternatieven die je kunt gebruiken:
Maak een pasta van zuiveringszout en water en breng deze aan op de snijplank. Wrijf de vlekken in met de pasta en spoel daarna af met water.
Dompel de snijplank in witte azijn en laat deze een paar minuten weken. Spoel de snijplank daarna af met water.
Wrijf de plank in met citroen en laat deze ongeveer 10 minuten intrekken voordat je hem afveegt.
Na het reinigen van jouw snijplanken, kun je ze preventief behandelen door ze in te wrijven met een beetje minerale olie. De olie helpt om ze te beschermen tegen vocht en bacteriën.
Plastic snijplanken zijn nuttige hulpmiddelen in de keuken, maar het is belangrijk om ze goed te onderhouden. Het reinigen en drogen van je snijplank na elk gebruik en het hebben van meerdere snijplanken voor verschillende soorten voedsel kunnen helpen om ze in goede conditie te houden en bacterievrij te houden. En als je onverhoopt hardnekkige vlekken hebt, weet je nu welke natuurlijke methoden je kunt gebruiken om ze te verwijderen zonder agressieve schoonmaakmiddelen te gebruiken.