Als tegenhanger van het gasfornuis zijn er keramische en inductie kookplaten. Vroeger waren deze nog van gietijzer welke veel lastiger te bedienen waren. Het schoonmaken van een keramischen kookplaat is ook veel gemakkelijker. Vereiste is wel dat je deze direct schoonmaakt na het koken. Toch verschijnen er op de één of andere manier rare vlekken in zo’n keramische kookplaat. Waar komen deze vlekken vandaan en hoe krijg je deze er beste vanaf zonder allerlei dure middeltjes. Bekijk onderaan de video!
Citroensap

Het zuur van citroenen helpt niet alleen tegen vet, maar ook nog eens tegen bacterien. Daarnaast doet het een kookplaat goed glanzen. Snij een citroen door de helft en schrob hiermee het oppervlakte van de kookplaat.
Azijn en bakpoeder
Giet wat azijn op de kookplaat en strooi daarna wat bakpoeder eroverheen. Smeer het mengsel goed door elkaar en laat dit een paar uur inwerken. Daarna veeg je al het vuil zo van de kookplaat af.
Kokend water
Strooi wat bakpoeder op de vlekken van de kookplaat. Giet er vervolgens kokend water overheen. Schraap vervolgens het vuil weg met een krabber.
Krantenpapier, as en water
Maak een prop krantenpapier nat en doop dit in water. Doop het vervolgens in de as(van een houtkachel bijvoorbeeld). Poets hiermee het oppervlakte schoon. Naderhand glimt de kookplaat weer als nieuw.
Tandpasta
Spuit wat tandpasta op de kookplaat, giet er wat water bij en schrobben maar. Door het schurende effect haal je het vuil in mum van tijd weg.