Buiten spelen zonder druk van ouders
In de jaren ’60 en ’70 was het voor kinderen normaal om de hele dag buiten te zijn zonder dat ouders continu op hen letten. Kinderen speelden spelletjes als tikkertje, verstoppertje en hinkelen op straat tot de avondschemering, en keerden pas terug naar huis zodra de straatverlichting aanging.
Touwspringen en spelen met elastieken
Touwtjespringen was razend populair, vooral onder meisjes. Ze sprongen alleen of met z’n allen, vaak begeleid door creatieve rijmpjes die ze erbij zongen. “Elastieken” pakte ze ook. Twee kinderen hielden elastieken om hun benen terwijl een derde kind allerlei ingewikkelde sprongen uitvoerde.
Avonturen op de fiets
Zonder helm en vaak zonder duidelijke bestemming fietsten kinderen moedig naar onbekende plekken. Ze verkenden bossen, beekjes en weilanden zonder dat hun ouders precies wisten waar ze uithingen. De wereld voelde als één grote speeltuin waar avonturen op hen wachtten.
Creatief met hutten bouwen
In de vrije natuur waren kinderen urenlang gelukkig met het bouwen van hutten gemaakt van takken en bladeren. Deze eigenhandige constructies werden hun geheime ontmoetingsplekken waar grote avonturen of spannende plannen ontstonden. Hier konden ze hun fantasie de vrije loop laten.
De rage van verzamelen
Verzamelen was een bezigheid die veel kinderen boeide. Of het nu ging om postzegels van brieven uit verre landen of suikerzakjes, deze verzamelobjecten werden enthousiast met vrienden uitgewisseld. Ieder item droeg een eigen verhaal, waardoor het verzamelen een echte schatzoektocht werd.
De zeldzame luxe van televisie
In de jaren ’60 en ’70 had maar een beperkt aantal huishoudens een enkel televisietoestel, met slechts een paar zenders. Kinderen keken vol spanning naar programma’s als “Swiebertje” en “Pipo de Clown”, of genoten van tekenfilms zoals “Looney Tunes”. Televisiekijken was zeldzaam en daardoor extra waardevol.
Gepassioneerde knikkerwedstrijden
Knikkercompetities waren bloedserieus op het schoolplein. Kinderen hadden zakken vol met knikkers zoals glazen bonken en kattenogen. Ze speelden behendig om elkaars schatten buit te maken en hun verzameling nog verder uit te breiden.
Transistorradio voor muziek
Kleine draagbare radio’s speelden een belangrijke rol in gezinnen. Daarmee luisterden ze naar muziekprogramma’s zoals de “Veronica Top 40” of “Koffietijd”. Deze radio-uitzendingen waren niet zomaar achtergrondgeluid, maar een vast ritueel waar jong en oud van mee-genoten.
Ontspanning met stripverhalen
Stripboeken waren enorm geliefd. Klassiekers zoals “Kuifje”, “Suske en Wiske”, “Asterix” en “De Rode Ridder” namen kinderen mee op spannende avonturen. Deze strips werden vol enthousiasme gespaard en geruild, waardoor een leesmiddag vaak uitmondde in een wereldreis vanuit de woonkamer.
Het klussen voor kleingeld
Kinderen belden aan bij de buren met de vraag of ze een klusje konden doen voor een “heitje” (gelijk aan een dubbeltje). Of het nu ging om het wassen van een auto, boodschappen doen, of het harken van bladeren, deze kleine karweien hielpen hen om wat extra zakgeld bij elkaar te sparen.
Herken jij ook nog deze nostalgische momenten van vroeger? Laat het ons weten op Facebook!