Zijn All You Can Eat-restaurants werkelijk de voordelige paradijzen van overvloed die ze beweren te zijn? We zijn er allemaal naar toe getrokken, aangetrokken door de belofte om onbeperkt te kunnen smullen tegen een redelijke prijs. Echter, zijn we ons wel bewust van de slinkse tactieken die deze eetgelegenheden gebruiken om ons te bedriegen?
Wie regelmatig een All You Can Eat-restaurant bezoekt, herkent misschien het gevoel dat je na de maaltijd overvol zit en de volgende dag wat meer last hebt van winderigheid dan normaal. Terwijl je voor de derde keer opschept, vraag je je misschien af of je nog echt geniet van het eten. Hoewel deze restaurants ons de gelegenheid geven om zoveel te eten als we willen, betekent dat niet noodzakelijk dat we daar blij van worden. Immers, de neiging om te veel te eten lijkt onontkoombaar. Toch blijven we er naartoe gaan, vooral omdat we denken dat drie volle borden eten voor een vaste prijs een goede deal is. Maar is dat wel zo?
Deze restaurants zijn uiterst geraffineerd in het overtuigen van hun klanten dat zij een uitzonderlijke deal hebben. Ze geven je het gevoel dat je veel krijgt voor weinig geld. Echter, onderzoek van de Amerikaanse Cornell University toont iets heel interessants aan…
Lees verder op de volgende pagina…
Hogere kwaliteit
De resultaten van een studie door de Cornell University, waarbij twee groepen mensen voor hetzelfde buffet een verschillend bedrag moesten betalen, zijn bijzonder onthullend. Het blijkt dat diegenen die meer betaalden voor hun maaltijd, het eten beter beoordeelden. Als mensen minder betaalden voor exact hetzelfde voedsel, waren ze minder tevreden en beoordeelden ze het eten als van mindere kwaliteit.
Dit onthult een psychologisch spel dat All You Can Eat-restaurants spelen: door hun prijzen te verhogen, kunnen ze de indruk wekken dat hun eten van hogere kwaliteit is. Of een maaltijd in zo’n restaurant als ‘goed’ of ‘slecht’ wordt ervaren, zit dus grotendeels in ons hoofd.
Een andere slinkse methode die All You Can Eat-restaurants hanteren om je te ontmoedigen om te veel te eten, is door kleine porties te serveren. Onderzoek toont namelijk aan dat we geneigd zijn minder op te scheppen wanneer ons minder wordt aangeboden. Wellicht is het dus beter om de volgende keer een à la carte restaurant te overwegen. Zo kunnen we werkelijk genieten van onze maaltijd zonder de listige spelletjes en verstopte tactieken die All You Can Eat-restaurants ons proberen wijs te maken.