Recente studies laten zien dat 18,9% van de Nederlandse bevolking nog altijd rookt. Ondanks het feit dat roken schadelijk is voor de gezondheid, vormt roken nog altijd een belangrijk deel van het leven van vele Nederlanders. Wij als schrijvers gaan echter niet beoordelen of dit goed of slecht is. Wat wel vaststaat is dat roken in de nabije toekomst aanzienlijk duurder gaat worden.
Aan het begin van dit jaar, in April 2023, vond er een forse prijsverhoging plaats. De prijs van een pakje sigaretten, bestaand uit 20 stuks, steeg met een volle euro. Het gemiddelde pakje sigaretten kost nu negen euro. Echter, het uitgaande kabinet heeft in het vooruitzicht gesteld dat de kosten van roken opnieuw aanzienlijk gaan stijgen. In een poging om roken verder te ontmoedigen, zijn er, tijdens budgetbesprekingen, afspraken gemaakt om de accijns op rookwaren in April 2024 opnieuw met een euro te verhogen. Recentelijk werd echter bekendgemaakt dat deze verhoging nog groter zal zijn dan oorspronkelijk vermeld.
Bekijk op de volgende pagina wat deze verhoging zal zijn…
Volgens informatie afkomstig van de officiële website van de Nederlandse overheid, zal de prijs van een pakje sigaretten met nog eens 60 cent omhooggaan. Voor een pakje shag, zal deze prijsverhoging nog drastischer zijn: maar liefst 3.60 euro. Dit resulteert in de volgende gemiddelde prijzen in 2024: een pakje sigaretten zal 10.70 euro gaan kosten, terwijl een pakje shag van 50 gram 24.14 euro zal kosten.
Het doel van deze accijnsverhogingen gaat verder dan alleen het stoppen met roken ontmoedigen. Het kabinet verwacht namelijk dat deze prijsverhogingen ongeveer 90 miljoen euro aan extra inkomsten zullen genereren. Met de toevoeging van de recent aangekondigde 60 cent verhoging, verwacht de overheid dat deze inkomsten toenemen tot een royale 140 miljoen euro. Deze inkomsten zullen door de overheid uitsluitend ten koste van rokers worden gegenereerd.
Staatssecretaris Maarten van Ooijen heeft een langetermijnvisie. Het is zijn hoop dat Nederland in 2040 een volledig rookvrije generatie zal kennen. Of dit haalbaar is, is nog onzeker, maar het is duidelijk dat het aantal rokers gestaag afneemt.
Volgens het Trimbos-instituut is met elke 10% verhoging van de prijs van een pakje sigaretten, 4% van de rokende bevolking geneigd te stoppen. Voor shag rokers ligt dat percentage op 6. Met de hogere sigarettenprijzen in Nederland, kiezen sommige rokers er echter voor om hun sigaretten in omringende landen te kopen, waar de prijzen lager liggen. Opties variëren van het zuidelijke België, tot Duitsland en Luxemburg, of zelfs sigaretten inslaan tijdens een vakantie in het buitenland.
We willen er toch duidelijk op wijzen dat we, ondanks de mogelijkheden tot het kopen van goedkopere sigaretten, roken sterk afraden. Echter, we realiseren ons dat onze mening wellicht niet de doorslag zal geven.