Je denkt misschien dat twee dagen niet douchen super onhygiënisch is, maar daar zijn de meningen dus opvallend genoeg over verdeeld. Het zit er dik in dat je na een dag of zelfs twee niet douchen minder fris overkomt, maar dat wil niet per se zeggen dat het ongezond is. Toegegeven: als je minder doucht, zul je sneller gaan stinken.
Maar met een paar slimme lifehacks is dat probleem snel verholpen. Je kunt je gezicht, oksels en voeten natuurlijk wél gewoon dagelijks blijven wassen. Toch blijkt er een aantal verrassend positieve gevolgen te zitten aan een paar dagen niet douchen. Die gevolgen bespreken we hier natuurlijk uitgebreid.

Goed voor de gezondheid?
Veel mensen weten al dat het niet goed is voor je haar om het elke dag met shampoo uit te wassen. Dit kun je het beste niet vaker dan 2-3 keer week doen. Elke dag je huid met heet water afspoelen is ook niet per se goed voor je gezondheid. De mensenhuid is er niet voor gemaakt elke dag met heet water te worden afgespoeld.
Hetzelfde geldt voor schrobben en de schurende werking voor zeep. Met water en zeep verwijder je ook de natuurlijke olie op je huid, evenals de bacteriën. Het is zeker waar dat slechte bacteriën en bacteriën die stank veroorzaken worden weggespoeld, maar ook de goede bacteriën worden weggespoeld. Door je te vaak te douchen, kun je sneller last krijgen van een geïrriteerde en/of droge huid.
Beter voor je hygiëne
Verrassend genoeg is het ook hygiënischer als je je minder vaak doucht. Van vaker douchen word je namelijk niet automatisch schoner. Hoe meer je heet water over je lijf laat stromen, hoe minder je goede bacteriën op de huid de kans geeft hun werk te doen.
Daar komt bij dat bacteriën een droge huid, zonder beschermende oliën, veel makkelijker binnendringen, wat je vatbaarder maakt voor infecties. Teveel douchen is niet alleen overbodig, maar gewoon slecht voor je. Jezelf dagelijks met een washandje voor de wasbak opfrissen is voldoende. Zweet je veel? Trekt dan regelmatig nieuwe, schone kleding aan. Onthoud: vers zweet stinkt niet.
Overmatig waterverbruik
Nog iets om bij stil te staan: te veel douchen, betekent veel meer waterverbruik. Dat water moet ook nog eens verhit worden, dus je telt het energieverbruik er nog eens bij op. Door te veel te douchen, zeker als groot gezin, kun je flink extra in de buidel tasten. Douchen kost bovendien gemiddeld meer tijd dan je boven de wasbak afspoelen.
Zit je ’s ochtend krap? Laat de douche dan maar even voor wat hij is. Douche je wel? Zet dan bijvoorbeeld het water uit terwijl je je inzeept of je haarproducten aanbrengt en laat intrekken. Vermijd ook overbodige luxe als een regendouche. Dit voelt misschien heerlijk aan, maar het is absoluut waterverspilling.
Voordelen minder douchen in het kort
Te veel douchen betekent dat je huid uitdroogt. Dat is met name bij heet water het geval en zorgt voor een waar probleem in de winter – irritatie en roodheid. Te veel douchen tast het natuurlijk laagje op je huid, je huidmicrobioom aan.
Door je te wassen, breng je bacteriën uit balans. Onthoud: zoogdieren wassen zich zelden. Ze houden hun huid en vacht op andere manieren schoon.Zeep gebruiken kan schadelijk zijn, zeker als er schadelijke stofjes in zitten.