Heb je je weleens afgevraagd hoe je op een verantwoorde en gezonde manier eenden en andere vogels kunt voeren? Veel mensen zien het voeren van vogels als een leuke activiteit met het gezin of als een manier om van oud brood af te komen, maar er zijn enkele dingen die je moet weten voordat je je zak brood aan de waterkant leegmaakt. Hoewel het voeren van vogels z’n voordelen kan hebben, zijn er ook nadelen aan verbonden. Laten we eens kijken naar wat de Vogelbescherming hierover te zeggen heeft.
Hoewel het beeld van eenden voeren een mooi plaatje schetst, blijkt uit beoordelingen dat onze gevederde vrienden helemaal geen extra eten nodig hebben. In de natuur vinden ze al algen, gras en andere waterplanten die hun voedingsbehoeften vervullen. Brood, wat vaak aan eenden wordt gegeven, is eigenlijk niet goed voor hen. Het zit vol zout en mist de nodige voedingsstoffen waardoor vogels gezond blijven. Daarnaast trekt overgebleven brood ongedierte zoals ratten en muizen aan, wat kan leiden tot overlast en ziektes.
De nadelige effecten houden hier niet op. Restjes brood kunnen ook de groei van algen en bacteriën in het water bevorderen, wat weer de waterkwaliteit aantast. Dit heeft niet alleen negatieve gevolgen voor de vogels, maar ook voor het hele ecosysteem. Als je vogels in je tuin voert, onthoud dan dat overvoeren daar ook problemen kan veroorzaken. Meeuwen en kauwen kunnen het rustig beeld verstoren en andere vogels verdrijven.
Lees verder op de volgende pagina….
Verstandig Voeren: Tips en Regels
In sommige steden mag je zelfs helemaal geen vogels voeren, onder de dreiging van boetes. Steden als Den Haag en Amsterdam hebben deze regels om rattenoverlast tegen te gaan. Deze maatregelen zijn bedoeld om zowel voor mensen als dieren een prettige leefomgeving te behouden. Dus je zult soms bordjes zien die aangeven dat je daar geen vogels mag voeren.
Er zijn echter ook positieve aspecten aan het voeren van vogels. Het kan een erg leuke bezigheid zijn, vooral voor jonge kinderen. Bovendien helpt het tegen voedselverspilling en bevordert het de verbondenheid met de natuur. In strenge winters kan de extra voeding die mensen geven zelfs van levensbelang zijn voor vogels.
Als je vogels op een bewuste manier wilt voeren, doe het dan in kleine hoeveelheden en blijf erbij totdat alles op is. Vermijd brood en kies gezondere opties zoals mais, doperwten of granen. Ook kun je speciaal gekocht vogelvoer gebruiken. Zorg in de winter voor sneeuwvrije plekken zodat eenden bij het gras kunnen. Een tip voor iedereen: vraag je gemeente om informatieborden te plaatsen in plaats van een totaalvoerverbod.
Volgens de Vogelbescherming zijn er sommige voedingsmiddelen die je echt niet aan vogels moet geven. Deze omvatten melk, boter, zoute snacks, vetbollen in plastic netten en gekookt voedsel. Denk goed na over wat je de vogels voert. Heb jij weleens vogels gevoerd en wat geef je ze dan? Deel je ervaringen hieronder en laten we leren hoe we dit samen beter kunnen doen!