Uitdagingen voor leasingbedrijven door lage inruilwaarden van elektrische auto’s
Leasingbedrijven krijgen te maken met problemen door de veel lagere tweedehandswaarde van elektrische auto’s dan men had voorzien. Tim Albertsen, de directeur van Ayvens, een van Europa’s toonaangevende leasemaatschappijen, heeft hierover onlangs zijn zorgen uitgesproken.
Albertsen benadrukt de onzekerheid of bedrijven volledig over zullen stappen naar elektrisch rijden, vooral zolang de restwaarden zo onstabiel blijven. Dit brengt immers grote financiële risico’s met zich mee.
Leasemaatschappijen zoals Ayvens zien dat de verwachte restwaarden van hun elektrische voertuigen niet worden gehaald. Met 3,4 miljoen voertuigen in Europa, waarvan tien procent elektrisch, speelt de restwaarde een belangrijke rol. Deze bepaalt het bedrag dat aan het einde van het leasecontract moet worden terugbetaald.
Een hogere restwaarde betekent lagere maandelijkse leasekosten, wat belangrijk is voor betaalbare leaseopties. Waar de restwaarde van benzine- en dieselauto’s vaak goed in te schatten is, geldt dat niet voor elektrische auto’s. De verwachting was dat elektrische auto’s door minder slijtage een hogere restwaarde zouden kennen dan verbrandingsmotoren. Hoge tweedehandsprijzen van de eerste Tesla’s voedden dit geloof.
Maar de markt voor elektrische voertuigen is veranderd. Goedkopere modellen uit landen als China en technologische ontwikkelingen verminderen de vraag naar oudere tweedehands elektrische auto’s.
Nu de eerste elektrische bedrijfswagens vier jaar oud zijn, komen ze op de tweedehandsmarkt. Helaas zijn de opbrengsten veel lager dan verwacht: 35 tot 40 procent onder de voorspellingen. Dit komt niet door de technische toestand, maar omdat kopers nieuwere modellen verkiezen.
Gevolgen van de lage restwaarde
Leasingmaatschappijen wereldwijd voelen de impact van deze lage restwaardes. Hertz, een groot autobedrijf, moest bijvoorbeeld 150 miljoen dollar afschrijven door te optimistische restwaardeschattingen voor 20.000 elektrische auto’s. Ook Sixt, een andere belangrijke speler, schrapte 40 miljoen euro.
Leasemaatschappijen verhogen nu de prijzen voor elektrische voertuigen om deze verliezen te compenseren. In Duitsland zijn de maandelijkse leasekosten voor elektrische auto’s sinds 2021 bijna verdubbeld, terwijl de prijzen voor benzine- en dieselauto’s stabiel bleven.
Dezelfde trend is zichtbaar in België, waardoor bedrijven hun wagenparkstrategie heroverwegen. Elektrische modellen zoals de BMW X3, die eerst voor middelmanagement bereik waren, zijn nu alleen voor directieleden betaalbaar. Tesla verliest ook aan populariteit bij leasebedrijven door de prijsschommelingen en onzekerheden over restwaardes.
Klachten over Tesla’s service en de politieke betrokkenheid van CEO Elon Musk maken bedrijven ook terughoudend, vooral als ze hun duurzaamheid en reputatie willen behouden.
Volgens Stijn Blanckaert, algemeen directeur van Renta, de Belgische koepelorganisatie voor de leasingsector, moeten we niet ontmoedigd raken. Hoewel sommigen suggereren dat de elektrificatie vertraagd moet worden, blijft de Europese Commissie vastbesloten de Green Deal voort te zetten. Blanckaert verwacht dat de markt voor elektrische auto’s zich zal stabiliseren met meer beschikbare data en verbeterde technologieën, wat resulteert in betere inschattingen van restwaardes en minder risico’s voor leasemaatschappijen.
Schakelen met de veranderende markt
Leasemaatschappijen zullen creatief moeten blijven om zich aan te passen aan de veranderende markt. Voor bedrijven is samenwerken met leasepartners aantrekkelijk omdat deze het risico van restwaardes overnemen, wat een zekere bescherming biedt tegen marktvolatiliteit. Ondanks de zorgen over elektrische auto’s is de verwachting dat de situatie op lange termijn zal verbeteren.