Is er daadwerkelijk een reden om de oven op te warmen voordat je begint met koken? In veel keukenhandleidingen wordt dit algemeen aangeraden. Het voorverwarmen van de oven kan echter resulteren in een aanzienlijk energieverlies. Dit artikel gaat dieper in op het nut van deze aanbeveling en de momenten waarop je deze met een gerust hart kunt negeren.
Waarom wordt er geadviseerd de oven op voorhand te verwarmen? De meeste recepten bevatten gedetailleerde instructies over de exacte tijd dat een maaltijd of dessert in de oven moet verblijven. Om deze timing perfect te reproduceren, moet je over de juiste oven temperatuur beschikken. Elke oven warmt op verschillende snelheden op, dus om deze variabiliteit te overbruggen, nemen veel mensen hun toevlucht tot de voorverwarming techniek. Deze methode is evenzeer typisch voor diepvriesproducten zoals pizza en broodjes. Producenten van kant-en-klaarmaaltijden geven deze instructies meestal om klachten van klanten te minimaliseren. Echter is de warmte die tijdens de opwarmfase gegenereerd wordt, ook effectief inzetbaar om je maaltijd te bereiden.
Lees er meer over op de volgende pagina.
Maar is dat voorverwarmen wel nuttig? Hier komt het verrassende antwoord. Hoe kan je energie besparen? Door de oven niet op te warmen, kan je tot 20% van de energie besparen. Er schuilt natuurlijk een minpunt aan het niet voorverwarmen: je zal moeten controleren of je gerecht al dan niet klaar is. Consumentenorganisaties vertellen ons dat het inzetten van de hete lucht functie zuiniger is in vergelijking met de klassieke boven- en onder warmte. Dit omdat je de temperatuur bij de hete lucht functie met 20 tot 30 °C kan verminderen in vergelijking met de instructies van het recept. Het is ook belangrijk om na te denken over de energie die een gerecht nodig heeft. Zo is het logischer om stukken vlees van minder dan 1,5 kg op het fornuis in plaats van in de oven te bereiden. Het fornuis is gemiddeld vier keer zuiniger dan de oven.
Wanneer is het handig om te voorverwarmen? Er zijn bepaalde soorten deeg die absoluut in een voorverwarmde oven dienen te worden geplaatst. Zo niet, dan bestaat de kans dat ze inklappen of hard en kleverig worden. Dit geldt specifiek voor soufflés, soezendeeg (bijvoorbeeld voor éclairs) en biscuitdeeg.
Tip: Als je de oven voorverwarmt, zorg er dan voor dat deze leeg is. Niet gebruikte bakplaten kunnen extra energie verbruiken.
Wanneer kan je het voorverwarmen negeren? Voor gebak, ovenschotels en brood kan je doorgaans de oven opwarmen terwijl deze gerechten al binnenin zitten. Voor gistbrood geldt zelfs dat het voordelig kan zijn: door de progressief stijgende temperatuur krijgen de gisten een boost en wordt het brood lekker luchtig tijdens het bakproces.