Een medische professional legt de noodzaak uit om zorgvuldig te zijn wanneer je ibuprofen neemt Ibuprofen is een gebruikelijk type pijnstillende medicatie die je hoogstwaarschijnlijk in je medicijnkastje thuis zult vinden. Afhankelijk van de persoon, kan het de allereerste oplossing voor hoofdpijn zijn, of misschien alleen voor ernstigere aandoeningen zoals de griep.
Omdat ibuprofen krachtiger is dan paracetamol, kan het echter ook ernstigere bijwerkingen hebben. Een medische professional legt het verder uit. NSAID’s Paracetamol werkt als een pijnstiller en koortsverlager, terwijl ibuprofen deze eigenschappen deelt en ook ontstekingen bestrijdt. Dit plaatst ibuprofen bij de groep geneesmiddelen die NSAID’s (niet-steroïde ontstekingsremmende medicijnen) worden genoemd, evenals andere pijnstillers zoals diclofenac en naproxen die ook ontstekingsremmende eigenschappen hebben.
Aangezien deze geneesmiddelen een sterkere werking hebben dan paracetamol, kunnen ze ook ernstigere bijwerkingen veroorzaken. Bekijk deze op de volgende pagina…
NSAID’s kunnen bijvoorbeeld maagproblemen en zelfs maagschade veroorzaken. Ook darmproblemen, hoofdpijn, duizeligheid en vermoeidheid zijn enkele neveneffecten die verband houden met ibuprofen.
Aanbevolen gebruik van ibuprofen
Bij het gebruik van ibuprofen is bewustzijn belangrijk. Het meest aanbevolen is om deze pijnstiller tijdens of na een maaltijd in te nemen aangezien ibuprofen nadelige effecten kan hebben op de maagwand als het op een lege maag wordt ingenomen. Ook is het belangrijk niet te veel ibuprofen in te nemen. Begin altijd met de laagst mogelijke dosering en neem nooit een grotere dosis dan voorgeschreven door uw arts of in de bijsluiter. Dit verhoogt niet alleen het risico op bijwerkingen zoals maagschade en darmproblemen, maar verhoogt ook de kans op een hartaanval of beroerte. Om dezelfde redenen wordt ook aangeraden ibuprofen niet tegelijkertijd met een andere NSAID in te nemen.
Gevaar voor specifieke groepen
Ondanks dat ibuprofen overal verkrijgbaar is in supermarkten en apotheken, zijn er bepaalde groepen mensen die het beter niet kunnen gebruiken. Volgens huisarts Rutger Verhoeff wordt ibuprofen primair voorgeschreven aan volwassenen en slechts incidenteel aan kinderen, omdat studies hebben aangetoond dat het bij kinderen mogelijk nierfunctiestoornissen kan veroorzaken. Mensen met maagaandoeningen, maagzweren, maagbloedingen, een beroerte, ernstig hartfalen of leverproblemen zouden ook geen ibuprofen moeten gebruiken. Dit geldt eveneens voor zwangere vrouwen. Mensen met een verhoogde bloedingsneiging, ernstige uitdroging of in combinatie met bloedverdunners worden ook afgeraden om ibuprofen te gebruiken volgens de huisarts.
Allergische reacties
Daarnaast kunnen mensen allergisch zijn voor NSAID’s, volgens Verhoeff. Symptomen van een dergelijke allergie omvatten ademhalingsproblemen, uitslag, gezwollen tong of lippen, piepende ademhaling of duizeligheid. Dit wordt meestal binnen enkele minuten tot een paar uur na inname van ibuprofen merkbaar. In een dergelijk geval is het noodzakelijk direct contact op te nemen met uw huisarts.