Wandelen wordt algemeen beschouwd als een uitmuntende activiteit om zowel lichaam als geest te revitaliseren. Maar ben je al op de hoogte geraakt van de recentste wandelhype die op TikTok de ronde doet? Stil wandelen of loopmeditatie, zoals het ook bekendstaat, is de laatste trend op het gebied van wellness, die belooft zelfs nog bevorderlijker te zijn voor je mentale welzijn. Maar wat houdt deze modieuze praktijk eigenlijk in en waarom zouden we nadenken over het uitproberen ervan? In dit artikel graven we dieper in de wereld van stil wandelen en onderzoeken we waarom het zo bevorderend is voor onze mentale gezondheid.
Stil wandelen, de laatste trend op TikTok, heeft alles te maken met de talloze voordelen van een wandeling in volledige stilte zonder enige vorm van afleiding. Hoewel dit misschien als een vanzelfsprekend voordeel lijkt, zijn er diepere redenen waarom deze methode zo’n groot publiek trekt.
Het basisbeginsel van stil wandelen is simpel: je wandelt alleen en in rust. Je laat alles achter wat tot afleiding kan leiden. Dit houdt in dat je geen wandelmaatje bij je hebt, geen podcast of muziek door je oortjes laat klinken, en zelfs geen technologische apparatuur zoals je smartphone of stappenteller meeneemt. Maar wat maakt stil wandelen anders – en mogelijk zelfs nog meer weldadig – dan een normale wandeling?
Je ontdekt dit op de volgende pagina.
Andrew White, een Amerikaanse personal trainer, stelt dat het afwezig zijn van geluidsvervuiling een diepgaand effect heeft op ons welzijn. “Mensen die geregeld in stilte wandelen, melden vaak een diepere connectie met hun omgeving. Ze voelen zich meer bewust van de grond onder hun voeten, de cadans van hun ademhaling en de natuurlijke geluiden om hen heen. De afwezigheid van technologie biedt een pure en onbezoedelde ervaring,” legt hij uit.
Het idee van stil wandelen is niet nieuw; sinds prehistorische tijden hebben we al gewandeld zonder technologische verstrooiing. Echter, stil wandelen vindt zijn oorsprong in het boeddhisme. “Hoewel het op het eerste gezicht als een hedendaagse trend overkomt, heeft het concept in feite zijn wortels in het Zenboeddhisme en vormt het een onderdeel van loopmeditatie,” belicht life coach Bayu Prihandito.
In een wereld die bol staat van schermtijd en continue online aanwezigheid, lijken mensen voortdurend ‘aan’ te staan. Stil wandelen kan een manier bieden om tijdelijk te ontsnappen aan de dagelijkse drukte en stress. “Een wandeling in stilte dwingt je op een positieve manier om de eenvoud en sereniteit van de natuur te waarderen. Het verhoogt je zintuiglijke helderheid,” voegt Prihandito toe.
Naast het bieden van rust en verbondenheid met de natuur, heeft stil wandelen ook een positieve invloed op je creativiteit en productiviteit. Tijdens matig intensieve beweging wordt er meer bloed naar je hersenen gepompt. “Dit bevordert een betere doorbloeding van de hersenen, wat gunstig is,” legt Eric Scherder uit. Een goede bloedcirculatie draagt bij aan een gezond immuunsysteem. Bovendien zorgt voldoende beweging voor de vrijlating van endorfines, serotonine en dopamine, stoffen die je geluksgevoel bevorderen.
Stil wandelen kan je ook helpen om negatieve gedachten te verdringen. Han Baeten van de Stichting Bewegen voor je Brein benadrukt dat wandelen je zelfwaardering en zelfvertrouwen kan vergroten. Het biedt dus tal van voordelen. Trek die wandelschoenen maar uit de kast!

Denk je erover om vandaag te gaan wandelen? Als je een loopmeditatie overweegt, is het essentieel om je zintuigen het werk te laten doen. Geef volledige aandacht aan alles wat je ziet, ruikt, hoort, voelt en proeft: het geritsel van de bomen, de bries die door je haar strijkt, of de geur van vers gemaaid gras. Laat je zintuigen de geuren en geluiden van de natuur om je heen absorberen. Probeer niet te piekeren over werkstress, familiezaken of to-do-lijstjes. Laat die gedachten thuis.
Wat is jouw favoriete manier van wandelen? En denk je dat je dit eens gaat proberen? Laat het ons weten door te reageren onder het bericht op Facebook. Vergeet ook niet om het artikel te delen.