We duiken in het verleden: Ken je deze personen nog die regelmatig bij je thuis langs de deur kwamen? De manier waarop we onze dagelijkse boodschappen doen, is in de loop der jaren sterk veranderd. Tegenwoordig gaan de meeste mensen naar de supermarkt voor hun inkopen. Maar er was een tijd dat het anders was: de bakker, de groenteboer, en de melkboer kwamen bij je thuis langs om hun producten te verkopen. De onvergetelijke SRV-wagen staat ook in dit lijstje. In die tijden leek de deurbel haast non-stop te rinkelen.
Herinner jij je deze periode nog? Kun je je nog herinneren hoe deze personen en voertuigen waren en welke rol ze speelden in onze dagelijkse routine? Welke beelden roepen bij jou deze nostalgische tijden op?
Lees verder op de volgende pagina…
Melkboer
Een van die mensen die vroeger aan de deur kwam was de melkboer. Tot aan de late jaren zestig leverde deze man verse zuivelproducten aan huis. Eerst deed hij dat traditioneel met paard en wagen, later met een elektrische melkwagen. De zuivelproducten die hij verkocht, zaten in flessen met gekleurde aluminium drukdoppen. Rood was voor karnemelk, blauw voor halfvolle melk, en yoghurt en vla, die hadden we alleen tegen het weekend.”
Voddenboer
Toen was er ook een voddenboer. In tegenstelling tot nu, toen ging je oude kleding namelijk niet in de prullenbak of recyclingbakken, maar die werd opgehaald door de voddenboer. De bruikbare kleding verkocht hij weer door en de onverkoopbare stoffen werden omgetoverd tot poetsdoeken. Helaas verdween met het minder worden van de opbrengsten het beroep in de jaren zeventig.
Kolenboer
De kolenboer, dat was ook een typisch beeld van vroeger. De jongere generaties zouden zich het amper kunnen voorstellen, maar er kwam iemand aan je deur om kolen te verkopen. Tot 1945 leverden zij de zware zakken met paard en wagen maar daarna hadden de meeste kolenboeren een klein vrachtwagentje met zakken kolen. Met de komst van aardgas in de vroege jaren zestig werden de kolen echter steeds minder populair, waardoor het beroep langzaam verdween.
SRV-wagen
En tot slot is er de iconische SRV-wagen, een onmiskenbaar onderdeel van het straatbeeld van weleer. De afkorting SRV betekent Samen Rationeel Verkopen. Dit was een initiatief van verschillende groothandels die hun assortiment wilden uitbreiden van alleen melk naar een breder aanbod. De SRV-wagen is weliswaar zeldzaam geworden met de toename van supermarkten, maar ze zijn nog niet helemaal verdwenen. In Nederland zijn er naar schatting nog zo’n 200 actief, voornamelijk in dorpen en gebieden met weinig supermarkten.
Wat kun je nog meer herinneren uit deze tijd? Laat het weten in de reacties!
Bron van dit artikel: Margriet