Brazilië is momenteel bezig met de bouw van een nieuwe snelweg die dwars door het Amazonewoud loopt. Deze infrastructuur wordt aangelegd ter voorbereiding op de aankomende klimaattop COP30.
Het ambitieuze project zorgt ervoor dat grote delen van het woud worden gerooid. Dit heeft geleid tot bezorgdheid over de mogelijke impact op de lokale gemeenschappen en de dieren in het gebied.
Specialisten, waaronder Silvia Sardinha, maken zich zorgen over de bedreiging voor de ecosystemen en waarschuwen dat de ontbossing een negatief effect heeft op de dierenpopulaties.
Voorbereidingen voor COP30 in Belém
In het kader van de voorbereidingen op de grootste klimaattop ter wereld die later dit jaar zal plaatsvinden in Belém, heeft Brazilië besloten om een nieuwe vierbaansweg door de Amazone aan te leggen. Ironisch genoeg beslaat dit project, dat bedoeld is om de stroom aan deelnemers beter te kunnen verwerken, een gebied dat voorheen ongerepte natuur was.
Naast de aanleg van de snelweg zijn er ook plannen om de luchthaven van Belém flink uit te breiden. De bedoeling is dat de capaciteit verdubbeld wordt naar 14 miljoen passagiers per jaar. Deze ambitieuze projectplannen zullen naar verwachting zo’n 73,8 miljoen euro kosten.
Naast infrastructuurprojecten heeft de regering ook aangekondigd te investeren in milieuvriendelijke initiatieven. Een voorbeeld hiervan is een stadspark van maar liefst 500.000 vierkante meter, compleet met restaurants en een sportcomplex. Deze ontwikkeling toont aan dat Brazilië probeert een balans te vinden tussen economische groei en milieubescherming, ook al blijft de ontbossing zorgwekkend.
Milieu- en sociale gevolgen
Momenteel zijn er machines bezig met het kappen van grote stukken bos om ruimte te maken voor de weg. Dit roept vragen op omtrent de gevolgen voor de inheemse gemeenschappen en de dieren die in het woud leven. In 2021 beloofde Brazilië om illegale ontbossing tegen 2028 te stoppen, maar deze nieuwe projecten maken het moeilijk om die belofte na te komen.
Claudio Verequete, een lokale bewoner die vlakbij de bouwplaats woont, heeft al de desastreuze effecten ervaren. Volgens berichten van de BBC zijn de bomen die hij gebruikte om açaí-bessen te oogsten, inmiddels verdwenen. Dit heeft zijn inkomsten drastisch verminderd. “Onze oogst is verloren gegaan. We hebben dat inkomen niet meer om voor ons gezin te zorgen,” zegt hij.
Bedreiging voor ecosystemen
De aanleg van de snelweg brengt niet alleen schade toe aan lokale economieën, maar bedreigt ook de delicate ecosystemen in de Amazone. Volgens professor Silvia Sardinha, een expert op het gebied van wilde dieren, gaan er essentiële habitats verloren en worden dierenpopulaties versnipperd. “We verliezen een belangrijke plek om deze dieren weer vrij te laten,” legt ze uit. “Landdieren kunnen hun leef- en broedgebieden niet meer oversteken, wat erg zorgelijk is.”
Deze situatie doet denken aan die van de Mashco Piro, een van de meest afgelegen inheemse stammen ter wereld. Vorig jaar zomer hebben zij hun leefgebied in het Peruaanse Amazonegebied moeten verlaten vanwege de toenemende mate van ontbossing. De gevolgen van de bouw zijn zodanig dat ze leiden tot verstrekkende veranderingen voor flora, fauna en de inheemse bevolking.