Laura, een 45-jarige moeder van twee, vindt dat er echt een hoop moet veranderen als het aankomt op wie verantwoordelijk is voor de alledaagse huishoudelijke taken. Volgens haar moeten vrouwen zich bevrijden van het idee dat het wassen, vouwen en strijken van de kleren van hun man vanzelfsprekend hun taak is.
Ze maakt zich sterk voor het idee dat mannen hun eigen kleding moeten leren verzorgen. Laura zegt: “Het gaat er niet om dat ik minder van mijn man hou, maar eerder om het besef dat hij net zo goed in staat is om zijn eigen was te doen.”
Zij merkt dat veel vrouwen de verantwoordelijkheden in het huishouden zonder erbij na te denken op zich nemen, vooral als het om de was gaat. “Ik ben niet tegen elkaar helpen,” legt ze uit, “maar het moet wel in balans zijn. Het is meer dan alleen een hulpvaardige hand toesteken.”
Laura is van mening dat vrouwen nog steeds grotendeels verantwoordelijk worden gehouden voor huishoudelijke taken, ook al streeft men in moderne relaties naar gelijkheid. “Op de werkvloer praten we over gelijke rechten en kansen,” zegt ze. “Maar de thuisbasis blijft vaak verdacht stil staan wanneer het op gelijkheid aankomt.”
Wat haar vooral dwarszit is dat deze gewoonten vaak door vrouwen zelf in stand worden gehouden. Ze ziet dit terug in haar omgeving: vriendinnen die zonder na te denken ook de was van hun man erbij pakken of zich afvragen of hij nog vuile kleren heeft.
“Dit zijn gedragingen die we al generaties lang doorgeven,” zo verteld Laura verder. “Ik zag mijn moeder het voor mijn vader doen en dacht vroeger dat dit normaal was.” Pas veel later realiseerde ze zich dat deze verwachtingen niet meer passen in de huidige tijd.
Laura begon alles in een nieuw licht te zien na een stressvolle werkweek waarin ze het zat was om zoveel tijd te besteden aan het vouw- en strijkwerk van andermans kleding. Het was een energieverslinder die haar kostbare tijd opslokte.
“Mijn man moet prima in staat zijn om een was te doen en zijn spullen op te vouwen,” lacht ze. “Sterker nog, hij is er zelfs beter in geworden dan ik!”
Gelijkheid in het huishouden
Laura’s standpunt roept gemengde reacties op binnen haar vriendengroep. Sommigen zijn het volledig eens met haar en vinden het juist goed dat ze haar man aanspoort om ook zijn eigen huishoudelijke taken aan te pakken. Anderen hebben er moeite mee om dit idee te accepteren, zij zien het als belangrijk om voor hun partner te zorgen.
“Elkaar verzorgen is prima,” benadrukt Laura, “maar de verantwoordelijkheden moeten eerlijk verdeeld worden. Eén persoon moet niet alle huishoudelijke taken op zich nemen.”
Veel vrouwen vinden het lastig om deze gedragspatronen los te laten, vooral als het om was betreft. “Ik snap het, want voor veel mensen is dit een manier om liefde te tonen,” zegt Laura. “Maar waarom niet laten zien dat je om iemand geeft via andere vormen van steun?”
Laura is van mening dat een relatie alleen kan bloeien wanneer beide partners hun activiteiten eerlijk verdelen. Het betekent niet dat de liefde verdwijnt als je niet alles voor de ander doet; het toont juist respect voor elkaars tijd en moeite.
De verandering ging voor Laura niet zonder hindernissen. “Het kostte tijd om mijn man duidelijk te maken dat het niet uit frustratie kwam, maar dat ik om een eerlijkere rolverdeling vroeg,” legt ze uit. Ze kwam openlijk met hem praten en hoewel hij in het begin wat weerstand bood, heeft hij haar uiteindelijk begrepen. Nu waardeert hij haar meer dan ooit.
Deze verandering voelt voor haar als een persoonlijke overwinning, maar ook als een belangrijke stap naar gelijkheid in relaties. Laura hoopt dat andere vrouwen bewuster worden van de onuitgesproken regels die er thuis spelen en durven om daar verandering in te brengen. Het gaat haar om wederzijds respect en gedeelde kosten.
“Je hoeft niet elke taak voor je partner te doen om de liefde te bewijzen,” concludeert ze. “Echte liefde gaat om tijd respecteren en verantwoordelijkheden samen delen.”
Met haar verhaal wil Laura andere vrouwen inspireren om te kijken naar hun eigen manier van taakverdeling. Ze wil ze aanmoedigen om een eerlijke verdeling te overwegen, omdat het hen beiden meer geluk kan brengen. Volgens Laura betekent het feit dat haar man nu zijn eigen kleding wast, juist dat hij erkent hoeveel tijd zij nodig heeft voor haar eigen dingen. En daarin zit voor haar echte liefde.