Martijn (44) voelt zich behoorlijk gefrustreerd. Hij heeft geïnvesteerd in een kabelgoot voor de stoep voor zijn huis, zodat hij zijn elektrische auto direct kan opladen. Helaas hebben zijn buren de neiging deze parkeerplek voor hun eigen auto te gebruiken, en dat zint Martijn niet. Ondanks deze investering lijkt het alsof niemand in de buurt deze ongemakken begrijpt. “Het is ongehoord irritant,” zegt hij. “Ik ben niet voor niets zo ver gegaan door een kabelgoot te laten installeren voor mijn elektrische auto, waarmee ik een stuk eenvoudiger voor mijn huis kon opladen. Maar anderen doen alsof het ze niet uitmaakt en parkeren toch op de plek.”
De kabelgoot die Martijn heeft laten leggen is ideaal om de oplaadkabel veilig over de stoep te leggen zonder risico op struikelen. Het concept was duidelijk: hij wilde simpelweg zijn auto voor de deur kunnen opladen. Echter, ondanks zijn inspanningen blijkt het in een openbare ruimte te hebben van zo’n faciliteit niet te betekenen dat de plek alleen voor hem is.
Klik op volgende om verder te lezen
Frustraties en Mogelijke Oplossingen
Martijn erkent dat het een publiekelijk toegankelijke parkeerplek is, maar hij voelt dat zijn investering toch wel iets waard zou moeten zijn. Hij heeft gekozen voor een elektrische auto om een bijdrage te leveren aan een groenere wereld en tegelijk brandstofkosten te besparen. Dit besluit zou volgens hem nutteloos zijn als hij niet kan opladen. “Het voelt als een constante strijd,” zegt hij bedroefd.
De installatie van de kabelgoot was niet goedkoop en het verkrijgen van de benodigde vergunningen vergde ook veel tijd en inspanning. “Ik dacht dat ik alles netjes en volgens de regels had gedaan, en dat het zo goed zou komen. Maar blijkbaar is dat niet zo,” legt hij uit. Ondanks het feit dat zijn buren op de hoogte zijn van zijn kabelgoot, lijken ze het niet serieus te nemen.
Martijn heeft geprobeerd met zijn buren te praten, maar hij heeft op dit moment weinig vooruitgang geboekt. “Ik heb ze vriendelijk verzocht om rekening te houden met de plek voor mijn huis, maar het lijkt niet door te dringen. Technisch gezien hebben ze ook het recht daar te parkeren omdat het een openbare ruimte is.”
Deze juridische kwestie maakt het nog ingewikkelder voor Martijn. Hoewel hij begrijpt dat hij geen exclusief recht heeft op de parkeerplaats, voelt hij dat zijn investering weinig nut heeft als hij er zelf geen gebruik van kan maken. “Ik kan moeilijk eisen dat ze elders parkeren, maar elke keer als ik mijn plek niet beschikbaar vind, voel ik me respectloos behandeld.”
Een buurman, die anoniem wil blijven, gaf toe dat ook zij de situatie ongemakkelijk vinden. “Ik snap dat hij zijn auto moet opladen, maar het blijft een openbare plek. Ik heb zelf ook geen vaste parkeerplek, dus waarom zou hij die wel hebben?”
Martijn denkt erover om juridische stappen te zetten, maar weet dat het ingewikkeld kan worden. “Ik heb de gemeente gebeld om te vragen of ik een vaste laadplek kan krijgen, of op zijn minst iets dat erop lijkt. Maar dat blijkt heel moeizaam te verlopen.”
Hij heeft het gevoel dat een breder gesprek over de infrastructuur voor elektrische auto’s essentieel is. “Steeds meer mensen kopen zo’n auto, maar er zijn niet genoeg duidelijke regels over wie waar mag parkeren.” Voor Martijn blijft de lucht grijs wat betreft een oplossing. “Het is misschien een kleinigheidje voor sommigen, maar voor mij is het een groot ongemak. Waarom kunnen mensen niet een beetje rekening houden met elkaar?” zegt hij.
Op dit moment lijkt het erop dat hij zal moeten wachten tot er een oplossing komt, hoe klein de hoop voor verandering op korte termijn ook is. “Het lijkt wel alsof niemand meer aandacht heeft voor anderen. Zolang dat niet verandert, zal ik die frustratie blijven voelen,” concludeert Martijn.