“Tijd die je doorbrengt met katten is nooit verspilde tijd.” – Sigmund Freud

Deze uitspraak van de vader van de psychoanalyse vertelt ons iets dat de meeste mensen al weten. Toch kan iets eenvoudigs zoals tijd doorbrengen met katten soms therapeutisch werken vanwege de rustgevende werking.
Een goed voorbeeld hiervan komt uit Japan. In dit land worden katten zowel bewonderd als gerespecteerd. Ze zijn een symbool van geluk en de Japanners waren de eersten die centra met de naam “kattencafés” oprichtten. Tegenwoordig vind je deze zaken overal ter wereld.

Het eerste kattencafé werd in Taiwan in 1998 geopend. Het doel was heel simpel. Japan is een zeer geïndustrialiseerd en werkgericht land. Werkdagen zijn zeer intens en het is gebruikelijk dat mensen last hebben van stress en andere emotionele tekortkomingen die moeten worden verlicht.
Een kat aaien is een kalmerende handeling. Het reguleert stress, verbetert de cardiovasculaire gezondheid, kalmeert de geest en biedt een oprechte kans om affectie te uiten en geboeid te zijn door een van de meest interessante gedomesticeerde dieren. Misschien is het andersom, wie weet?

Laten we ingaan op de kattenpsychologie, om een beetje meer te begrijpen wat deze dieren ons kunnen bieden.
Katten horen, in tegenstelling tot honden, bij niemand anders dan zichzelf. Wij zijn het die gefascineerd raken door hun kunst, hun leiderschap, hun goddelijke charme, hun begrip van ruimte en hun onafhankelijke maar absoluut loyale liefde. Hoewel mensen vaak beweren dat katten egoïstisch en onafhankelijk zijn, is dat in werkelijkheid niet altijd helemaal waar. Vandaar hun interessante natuur, vandaar de intriges die ze in ons veroorzaken.
Katten zullen van ons houden, ons respecteren en ons verdedigen alsof we hun eigen familie zijn. Ze zijn dominant als het gaat om hun ruimte, hun routines en hun eigenaren, maar ze weten hoe ze afstand moeten houden zonder ons te verstikken of volledig afhankelijk van ons te zijn. Ze genieten ervan vertroeteld en geliefd te worden. Ze zoeken dagelijkse genegenheid, maar ze eisen grenzen en laten dit zien in hun demonstratie van elegantie en onafhankelijkheid. Natuurlijk trekken ze de aandacht met de helderheid van hun ogen of met hun therapeutische en kalmerende gespin, maar waar we het meest van houden bij katten is hun persoonlijkheid.
We leven in een wereld die wordt gekenmerkt door soms nutteloze prioriteiten die ons losmaken van wat echt belangrijk is: het zonlicht, innerlijke vrede, onszelf, onze familie. We komen in de greep van onbelangrijke problemen en verzamelen dingen terwijl we het zicht verliezen op ervaringen en emoties.
Voor katten draait de wereld op het juiste ritme. Het leven is ontspannen, gemeten door momenten van rusten in de zon, naast ons op de bank liggen, op excursie gaan om te leren en hun nieuwsgierigheid te voeden. Het zijn verstandige wezens die hun ogen als ramen vol licht en hoop voor de wereld openen. Er wordt wel eens gezegd dat katten goed thuis zijn op de yogamat. Ze kunnen lange uren besteden aan mediteren voor een raam of een kom met water. Welke waarheden nemen ze waar? Welke realiteiten zien ze die aan de menselijke zintuigen ontsnappen? Ze besteden tijd aan het onbeweeglijk in hun eigen wereld zitten en gaan van zelfreflectie naar actie in minder dan een seconde. Ze gaan zo snel van reflectie naar activiteit dat ze ons ademloos en vol ontzag achterlaten.
Wat vertederend is, is dat ze alles wat ze doen, met al hun zintuigen, doen, waarvan er zeker geen vijf, maar zes zijn. Hun intuïtieve vermogen om op onze schoot te springen wanneer we het echt nodig hebben, is zonder twijfel een deugd die alleen katten hebben.

Het zijn niet alleen gekke mensen die katten hebben, zoals wel eens wordt beweerd. Katten zijn wijze en serene wezens die het leven rijker, eenvoudiger en interessanter maken voor iedereen die leeft met deze dieren met zulke geweldige persoonlijkheden. Ze zijn ideaal voor zowel kinderen als ouderen. Ze zijn trouwe metgezellen om een rustige middag mee door te brengen en samen te ontspannen in bed. Ze zijn uitstekende vrienden om elke dag mee te leren en te leven.
“Katten zijn soevereine individuen met hun eigen ideeën over dingen en dit omvat hun baasjes.” – John Dingman