Van oudsher wordt vaak gedacht dat rijkdom de sleutel tot geluk is. Deze veronderstelling heeft echter zijn grenzen, en er zijn personen die anders over rijkdom denken, zoals een Amerikaanse filantroop die zijn levenswerk toewijde aan het weggeven van zijn fortuin, wat hij tijdens zijn leven met alle plezier deed. Het idee dat het delen van rijkdom bevredigender kan zijn dan het voor jezelf houden, heeft in zijn verhaal een krachtig voorbeeld gekregen.
Deze ondernemende man, die rijk werd dankzij een wereldberoemde retailonderneming gespecialiseerd in belastingvrije producten, koesterde al vroeg de wens om zijn vermogen te delen. Deze visie heeft hij gedurende zijn gehele leven vastgehouden, wat heeft geresulteerd in een ongelooflijke mate van vrijgevigheid. Deze bijzondere handelwijze illustreert een overtuiging dat welgestelde individuen meer impact kunnen hebben door tijdens hun leven te geven, in plaats van hun rijkdom na de dood na te laten aan stichtingen.
Hoewel dit idee opmerkelijk lijkt, is het niet onverklaarbaar. De filantroop in kwestie leefde een bescheiden leven en plaatste de behoeften van anderen boven zijn eigen verlangen naar opzichtige luxe. Hij was van mening dat als men het goed heeft, men zou moeten overwegen om een verschil te maken met dat fortuin door het actief te gebruiken voor het beter maken van de wereld om ons hen. Deze gedachtegang werd bekrachtigd door de acties die hij heeft ondernomen over een periode van veertig jaar, waarna hij een beduidend kleiner bedrag reserveerde voor zijn eigen pensioen.
Lees verder en bekijk het filmpje op de volgende pagina…
Het ultieme doel van de ondernemer was niet alleen het verspreiden van zijn vermogen maar om dit te doen op een wijze die zijn eigen wensen reflecteerde. Met andere woorden, hij had het verlangen om ‘bankroet’ te gaan omdat, in zijn optiek, geld dat vastzit in een bankrekening geen potentieel heeft om de wereld te veranderen of levens ten goede te beïnvloeden. Bij het nastreven van dit doel maakte hij gebruik van een stichting die hij zelf had opgezet om zijn filantropische ambities vorm te geven.
In zijn gesprekken met media, onder andere bekende zakenbladen, benadrukte hij het belang van het ondernemen van actie om directe impact te hebben in plaats van constant bezorgd te zijn over het behouden van rijkdom voor zichzelf. Zijn generositeit strekte uit naar vele sectoren en heeft onmetelijk veel mensen geholpen. Deze eenvoudige waarheid – dat de acties van één mens een aanzienlijke invloed kunnen hebben – werd door hem omarmd en uitgevoerd.
Zijn overlijden, twee jaar nadat hij zijn doel had bereikt, liet een indrukwekkende nalatenschap achter. Door zijn besluit om zijn gehele fortuin weg te geven, heeft hij onherroepelijk de levens van veel mensen aanmerkelijk verbeterd. Hieruit blijkt dat true wealth niet alleen in de vorm van geldelijke rijkdom komt, maar ook in de blijvende impact die men kan achterlaten door effectief gebruik te maken van die rijkdom.
De ideeën en daden van de filantroop zijn een tastbaar bewijs van de filosofie die hij verkondigde. Dankzij zijn levenslange toewijding aan filantropie werden talloze levens over de gehele wereld veranderd. Zijn toezegging om rijkdom te delen heeft geleid tot een bijzondere erfenis, wat toont dat het delen van welvaart inderdaad een significant verschil maakt – een visie die blijft inspireren lang na zijn dood.