In veel kook- en bakrecepten wordt aangeraden om de oven van tevoren op te warmen. Dit kan echter veel energie verspillen. In dit artikel leggen we uit waarom deze aanbeveling vaak wordt gedaan en wanneer je veilig de oven kunt overslaan.
Waarom zou je de oven voorverwarmen? Veel recepten geven precieze kooktijden aan. Om deze tijden te garanderen, moet de oven op de juiste temperatuur zijn. Omdat ovens verschillend opwarmen, is voorverwarmen een handig hulpmiddel. Dit geldt ook voor bevroren producten zoals pizza’s en broodjes. Consumentenorganisaties zeggen dat fabrikanten van kant-en-klaarmaaltijden deze instructies geven om klachten te voorkomen. Vaak kun je de opwarmperiode echter al gebruiken om je gerecht voor te bereiden. Lees verder op de volgende pagina.
Hoe kun je energie besparen? Door de oven niet voor te verwarmen, kun je tot 20% energie besparen. Het nadeel is wel dat je vaker moet checken of je gerecht klaar is. Consumentenorganisaties adviseren om de heteluchtstand te gebruiken in plaats van traditionele boven- en onderwarmte, omdat je de temperatuur dan met 20 à 30 °C kunt verlagen ten opzichte van de instructies in het recept. Denk goed na over hoeveel energie een gerecht nodig heeft. Bijvoorbeeld, stukken vlees onder de 1,5 kg kunnen beter op het fornuis worden bereid. Koken op het fornuis verbruikt gemiddeld vier keer minder energie dan in de oven.
Wanneer is voorverwarmen essentieel? Sommige deegsoorten moeten absoluut in een voorverwarmde oven. Anders kunnen ze inzakken of taai worden. Dit geldt bijvoorbeeld voor soufflés, soezendeeg (zoals voor éclairs) en biscuitdeeg.
Tip: Als je de oven voorverwarmt, zorg er dan voor dat hij leeg is. Het laten liggen van extra bakplaten kan het energieverbruik verhogen.
Wanneer kun je de voorverwarming overslaan? Voor gerechten zoals cakes, ovenschotels en brood is het vaak niet erg om ze in de oven te plaatsen terwijl deze nog opwarmt. Vooral bij gistbrood kan dit zelfs voordelig zijn: Door de langzaam stijgende warmte worden de gistcellen actiever, wat zorgt voor een extra luchtig deeg.