De populaire mening dat de neiging om taalfouten van anderen te corrigeren indicatief is voor onaangename persoonlijkheden, is nu wetenschappelijk ondersteund. De Universiteit van Michigan heeft recent onderzoek uitgevoerd waaruit is gebleken dat personen die consequent de taalfouten van anderen corrigeren, over het algemeen als minder aangenaam worden beschouwd.

Als je jezelf altijd erop betrapt dat je gefrustreerd raakt door de typefouten van anderen en je de onweerstaanbare behoefte voelt om ze te corrigeren, wijst dit nieuwe onderzoek erop dat je mogelijk een minder sympathiek karakter hebt. Er werd een duidelijke correlatie ontdekt tussen taalgebruik en persoonlijkheid, waarbij de genegenheid om verschillende taalgebieden te verbeteren mogelijk iets ongewenst zegt over het individuele karakter.
Lees verder op de volgende pagina…
Voor de studie, 83 deelnemers waren gevraagd om door verschillende e-mails te bladeren, sommigen met spelfouten en typefouten en sommige zonder dergelijke fouten. Ze werden vervolgens gevraagd om de berichten op twee criteria te beoordelen: intelligentie en vriendelijkheid. De deelnemers evalueerden voornamelijk de schrijvers van de berichten op basis van deze kenmerken.
Vóór de test zelf, de deelnemers moesten vragen beantwoorden over hun eigen persoonlijkheid. Uit het onderzoek bleek dat degenen die als vriendelijk werden beschouwd, de taalfouten in de e-mails makkelijk negeerden en zich meer richtten op de inhoud van de berichten. Echter, degenen met minder aangename kenmerken raakten echt geïrriteerd door de fouten en maakten er een punt van om ze te benadrukken. Grammaticale fouten konden bijzonder onaangenaam zijn voor deze groep mensen.
De conclusie van het onderzoek is dat minder aardige mensen, die zelfs wat onhandig kunnen zijn, over het algemeen moeite hebben om met afwijkingen om te gaan. Als je niet als een onvriendelijk persoon wilt worden beschouwd, kun je misschien het beste je commentaar onderdrukken en flexibeler worden in het tegemoet treden van taalfouten.
