Wist u dat in elk huishouden onopgemerkte elektrische apparaten in stilte energie verbruiken, zonder dat wij het doorhebben? Zulke sluipverbruikers kunnen op langere termijn behoorlijk wat kosten met zich meebrengen. Het gaat hier om kleine hoeveelheden energie, die bijvoorbeeld ongemerkt weglekken via de laders van onze telefoons en tablets, zelfs wanneer deze geen apparaat opladen. Maar er zijn méér toestellen die in huis voor een onverwacht hoog energieverbruik zorgen.
Denk hierbij aan huishoudelijke apparatuur die we dagelijks gebruiken, of apparaten die we voor het gemak altijd stand-by laten staan. Eenieder kent de laders van draagbare apparaten wel, die vaak ongemerkt in het stopcontact blijven zitten. Maar dit is slechts het topje van de ijsberg wat betreft verborgen energieverspillers binnen onze vier muren. Laten we eens een diepere duik nemen in de wereld van deze stille energie slurpers, en ontdekken hoe we de bijbehorende kosten in de hand kunnen houden met een aantal simpele aanpassingen.
Lees snel verder…
De eerste grote sluipverbruiker is het fenomeen dat zelfs wanneer elektronische apparaten uitgeschakeld zijn, er toch energie wordt verbruikt in de stand-by modus. Een klassiek voorbeeld is de televisie of de spelconsole die uit lijkt, maar op de achtergrond toch energie verbruikt. Het is een simpele truc om deze apparatuur echt uit te schakelen of de stekker eruit te trekken, wat aanzienlijk kan schelen op de energierekening, vooral als u voor een langere periode niet thuis bent. Overweeg ook het gebruik van een stekkerdoos met een schakelaar om in één keer meerdere apparaten volledig uit te zetten.
Nog een energiesluiper die vaak over het hoofd wordt gezien, zijn de apparaten die ons continu van internet voorzien: de modems en routers. Ze staan altijd aan om de verbinding in stand te houden, wat betekent dat ze onafgebroken energie consumeren, ook als er niemand online is. Hoewel het niet praktisch is om dergelijke apparatuur voortdurend in en uit te schakelen, kunt u mogelijkerwijs energie besparen door ze uit te zetten wanneer ze langere tijd niet nodig zijn, bijvoorbeeld ’s nachts of als het huis leeg is gedurende de dag.
Hoe kunnen we nu het beste omgaan met sluipverbruik? Hier volgen enkele doeltreffende strategieën: – Aanschaffen van energiezuinige apparaten draagt bij aan een lagere energierekening. – Gebruik maken van stekkerdozen met schakelaars maakt het mogelijk om met één druk op de knop meerdere apparaten uit te zetten. – Het ontkoppelen van stekkers uit stopcontacten als u voor langere tijd van huis bent. – Slimme technologieën, zoals slimme stekkers en energiemeters, kunnen inzicht bieden in uw energieverbruik en u helpen om energie te besparen.
Het lijkt wellicht een klein verschil, maar sluipverbruik kan een aanzienlijk aandeel hebben in de kosten van uw energierekening. Door actief aandacht te besteden aan het energieverbruik in huis en enkele kleine veranderingen door te voeren in uw dagelijkse routine, kunt u het sluipverbruik verminderen. Resultaat: een lagere energierekening én een duurzamere levensstijl.
Bronvermelding: Nu.nl