Voor de chocolade fans onder ons die graag hun vitamine D op pijl houden is er heel goed nieuws. Er werd al vaker beweert dat chocolade vitamine D zou bevatten, maar er is wetenschappelijk bewijs dat chocolade inderdaad vitamine D bevat!
In een wetenschappelijk artikel over chocolade werd door Duitse onderzoekers gekeken naar de hoeveelheid vitamine D in cacaobonen en cacaoboter. Daarnaast werden in Duitse supermarkten chocoladerepen, chocoladepasta en chocolademelk geanalyseerd.
Lees meer…
Vitamine D is onder andere nodig voor sterke botten en tanden. Daarnaast is vitamine D ook van belang voor ons immuunsysteem en spieren. Vitamine D kan je onderscheiden in D3 en D2. D3 wordt door ons eigen lichaam aangemaakt onder invloed van zonlicht en dierlijke producten zoals vette vis en eieren. Vitamine D2 wordt gevormd in bepaalde paddenstoelen en een aantal andere soorten schimmels. Beide varianten vervullen dezelfde rol in het lichaam.
Hoe komt vitamine D2 in chocolade?
Uit een eerder onderzoek uit 1935 hadden wetenschappers al het idee dat er mogelijk een kleine hoeveelheid vitamine D3 in chocolade zou zitten. Dit zou komen doordat de chocolade melk bevat en melk een dierlijk product is welke vitamine D3 kan bevatten. Vitamine D2 komt in de meeste voedingstabellen niet voor in chocolade, maar dat wordt nu betwist…
Uit het eerdere onderzoek hadden wetenschappers al het idee dat er vitamine D2 zit in chocolade. Dit zou komen doordat cacaobonen na het oogsten eerst een aantal dagen gefermenteerd worden om de bittere smaak eruit te halen. Hierna worden de bonen gemiddeld zo’n 2 weken onder de zon gedroogd. Tijdens het fermenteren zou de chocolade kunnen worden besmet met onschuldige schimmels. Hierdoor kan de stof ergosterol in de cacao terecht komen. Deze stof kan onder invloed van zonlicht worden omgezet in vitamine D.
Uit de resultaten van het nieuwe onderzoek bleek dat er inderdaad in pure chocolade een significante hoeveelheid vitamine D zit. In de witte of melkchocolade variant zou vitamine D in mindere hoeveelheden voorkomen.
Bron: NU.nl