Sommige mensen hebben weleens die situatie meegemaakt: je rekent erop je boodschappen zonder gedoe met je pinpas te betalen, maar ineens zijn er problemen bij de kassa. Cash geld dragen we steeds minder vaak bij ons, terwijl we juist gewend raken aan het gemak van digitale betalingen. Stel je voor dat je, zoals veel anderen tegenwoordig, je betalingen hoofdzakelijk met een kaart of telefoon doet. Maar wat als je bij de kassa staat en te horen krijgt dat pinnen niet mogelijk is?
In een recent verhaal dat de ronde doet, gebeurde precies dat. Een klant die zijn boodschappen had gedaan, stond klaar om af te rekenen toen hem werd verteld dat er door een technische storing niet gepind kon worden. Nergens in de winkel was dit gemeld; het was een verrassing aan de kassa. Zonder contant geld op zak moest de klant gedesillusioneerd zijn winkelkarretje in de steek laten. Uiteindelijk besloot een andere klant hetzelfde te doen.
Omstanders zagen hoe de discussie ontspon of het nu de taak van de klant was om vooraf te controleren of pinbetalingen beschikbaar waren, of dat de winkel had moeten waarschuwen. De kassamedewerker benadrukte dat klanten zelf moeten navragen of pinnen mogelijk is, iets wat velen onrealistisch vonden.
Het is in moderne tijden vanzelfsprekend om te verwachten dat je overal kunt pinnen. Supermarkten moedigen dit vaak zelf aan, aangezien digitale betalingen doorgaans snel en veilig zijn. Maar als dat tijdelijk niet mogelijk is, zou het toch fijn zijn als een winkel dit duidelijk communiceert? Een simpel bordje bij de ingang had al een hoop onbegrip kunnen voorkomen.
Toch is dit voorval geen zeldzaamheid. Stelt je voor dat bij een grote keten plots een landelijke storing optreedt; dan staan veel mensen met hun handen in het haar. Vaak hebben zij geen contant geld als alternatief, wat leidt tot ongemakkelijke situaties. Sommige winkels beginnen al met het aanbieden van andere betaalmethoden. QR-codes en betaalverzoeken zijn handig, maar nog lang niet overal de standaard.
Wie is verantwoordelijk?
Wanneer er niet kan worden gepind vanwege storingen, komt dat helaas vaker voor dan we denken. Het roept de vraag op: wie moet er nu actie ondernemen? Moet de klant allerhande betaalmogelijkheden uitvogelen of is de winkel verantwoordelijk om duidelijk aan te geven dat betalen met pin niet mogelijk is?
Duidelijke communicatie zou dergelijke situaties kunnen verhelpen. Een goed zichtbaar bord bij de ingang, of een melding op kassaschermen, kan klanten er tijdig op wijzen dat ze direct moeten bedenken hoe ze kunnen betalen zonder te pinnen. De meerderheid van de reacties op sociale media stond dan ook aan de kant van de klant en stelde dat de winkel tekortgeschoten was in het communiceren van de storing.
Supermarkten die geen alternatieven bieden, zouden kunnen overwegen om QR-code betalingen of in-app betaalverzoeken mogelijk te maken. Dit kan potentiële problemen bij een pinstoring snel oplossen. Deze digitalisering stijgt immers met de dag, en wie geen contant geld bij zich heeft, komt in de problemen.
Waarom blijven dergelijke situaties zich dan toch voordoen in een tijd waarin technologie vooropstaat in ons leven? Het is vooral een kwestie van verantwoordelijkheid en communicatie. De klant heeft beperkt invloed over deze technische storingen, maar kan wel geholpen worden met anticipatie en duidelijke voorlichting door de winkel.
De grotere vraag blijft wie eigenlijk verantwoordelijk is voor de problemen die zulke storingen met zich mee brengen. Stel je de situatie voor waarin een klant gedwongen wordt z’n boodschappen achter te laten: had de klant beter voorbereid moeten zijn, of mag er van winkels een proactieve houding worden verwacht?
Wat denk jij? Moeten supermarkten meer doen om klanten te informeren over pinstoringen, of ligt de verplichting bij de klant om hierop voorbereid te zijn door contant geld mee te nemen? Deel je mening en laten we verder discussiëren over deze belangrijke kwestie. Het is een gesprek dat steeds actueler wordt in onze steeds digitaler wordende samenleving.