Heb jij last van hooikoorts? Dan is dit zeker een niet zo’n fijne periode voor jou. Wist je dat jouw fysieke gesteldheid grote gevolgen kan hebben voor de veiligheid in het verkeer? Het is belangrijk voor jouw veiligheid en die van anderen om de pollen en stuifmeel zoveel mogelijk buiten je auto te houden.

Volgens een artikel op Autoweek.nl, ‘Hooikoorts beinvloed de rijvaardigheid’ komt een onderzoek naar voren. Dit onderzoek is uitgevoerd door het UMC in Maastricht. Hierin stellen ze dat hooikoorts vergelijkbaar is met het drinken van twee á drie glazen alcohol. Dus dat zou betekenen dat je in vergelijking met een promilage van 0,5 achter het stuur rijdt. Dat zit natuurlijk niet in je bloed.
Het gaat er meer om dat je met een verstopte neus, jeukende ogen en niesbuien achter het stuur kruipt. Dit gaat vaak ook gepaard met vermoeidheid, slecht geheugen en een verminderde reactiesnelheid. Dit alles samen heeft gevolgen voor je rijvaardigheid.
Wat kan je er tegen doen?
Hooikoorts komt voor bij 2 tot 5 procent van de gehele Nederlandse bevolking. Je praat hier dus over ruim 800.000 mensen. Het zou raar zijn om al die mensen hun rijbevoegdheid te ontzeggen wanneer de hooikoortsradar rood uitslaat. Maar als je zelf een alleergie hebt kun je voorzorgsmaatregelen nemen om jouw invloed op de verkeersveiligheid zoveel mogelijk te beperken.
Auto’s zijn vaak een broedplaats voor pollen en stuifmeel. Rijdend blijven deze in de luchtstroom hangen maar ook stilstaand, wanneer je bijvoorbeeld vlakbij een bloeiende struik of boom staat geparkeerd. De pollen en het stuifmeel hechten zich dan aan de auto.
Filters

Nieuwe auto’s zijn tegenwoordig uitgerust met hele goede filters die pollen, stuifmeel en andere dingen in de lucht opvangen. Deze zogenaamde HEPA-filters vangen bijna 100 procent van al die stoffen op. Natuurlijk moeten deze filters om de x-aantal kilometers vervangen of verschoont worden.
Wanneer het lekker weer is dan is de verleiding groot om een raam of het dak open te zetten. Maar wanneer je hooikoorts hebt is dit juist een slecht idee. Probeer ramen ’s zomer juist zoveel mogelijk gesloten te houden en maak gebruik van de airco recirculatiestand. Hierdoor wordt er geen lucht van buiten aangevoerd. Zorg er ook voor dat je het interieur van je auto goed schoonhoudt zodat er weinig allergenen in de bekleding achterblijven.
Hooikoorts medicijnen
Het effect dat een niesbui in het stadsverkeer kan hebben is onderzocht door de Duitse Technischer Überwachungsverein (TÜV). Tijdens het niezen legt een auto ongeveer 14 meter af met gesloten ogen. Dit kan dus al snel leiden tot een aanrijding met een andere auto, fietser of voetganger.

Naast de symptomen van hooikoorts hebben medicijnen ook een invloed op je verkeelsdeelname. Medicijnen zoals cetirizine of loratadine helpen misschien bij de symptomen van hooikoorts, maar ze hebben dezelfde uitwerking als iemand met een paar borrels op. Minder snel reactievermogen.