Ik ben me ervan bewust dat de tijden veranderen en dat er tegenwoordig veel wordt geroepen over hoe we met het milieu moeten omgaan. Men vertelt ons wat we wel en niet moeten doen. Toch maak ik me daar niet zo druk om, want ik blijf mijn houtkachel gewoon gebruiken. Het lijkt me niet echt te deren dat anderen beweren dat het schadelijk is voor het milieu. Voor mij betekent die kachel namelijk zoveel meer dan alleen warmte.
Mijn houtkachel is al een vaste waarde sinds mijn man en ik in ons huis kwamen wonen, nu alweer ongeveer veertig jaar geleden. Hij hield zo van het geknisper van de vlammen, de geur van versgehakt hout, en de behaaglijke warmte die de ruimte vulde op de koude avonden in de winter. Voor ons was dat geen luxe, maar meer een manier van leven. Mijn man leeft niet meer, maar elke keer als ik de kachel aanmaak, voel ik nog een stukje van hem naast me verschijnen. Het vuur zien branden, brengt hem haast weer terug.
De buurt is behoorlijk veranderd sindsdien. Veel jonge gezinnen hebben zich gevestigd en de wijk is steeds moderner geworden. Mensen praten nu veel over duurzaamheid, CO2-uitstoot en hoe we de planeet moeten redden voor toekomstige generaties. Begrijp me niet verkeerd, ik snap die zorgen zeker. Maar die houtkachel is voor mij meer dan zomaar een huishoudelijk apparaat; het is een deel van wat mijn huis tot een thuis maakt. Waarom zou ik dat zomaar opgeven omdat anderen vinden dat alles anders moet?
Het gebeurt regelmatig dat ik opmerkingen krijg. “Toos, die rook is echt slecht voor de luchtkwaliteit, weet je dat?” of “Waarom stap je niet over op een elektrische verwarming? Dat is veel beter voor het milieu!” Iedereen lijkt er iets van te moeten zeggen. Buren hebben weleens geroepen dat ze de rook ruiken als mijn kachel aan is, en dat dat niet goed is voor hun kinderen. Ik begrijp het heus wel; het is anders dan vroeger, de luchtvervuiling is al erg genoeg. Maar zeg nou zelf, waarom moet ik mijn manier van leven in één keer omgooien enkel omdat de maatschappij dat nu van me verwacht?
Bekijk het vervolg op de volgende pagina
De Betekenis van de Houtkachel
Op mijn 75-jarige leeftijd wil ik simpelweg mijn eigen keuzes kunnen maken. De houtkachel staat symbool voor gezelligheid, herinnert me aan betere tijden, en zorgt ervoor dat mijn huis lekker warm is zonder afhankelijk te zijn van de steeds duurder wordende elektriciteitsmaatschappijen. Het lijkt soms alsof de mensen die zo luid roepen over duurzaamheid voorbijgaan aan de persoonlijke waarde die iets kan hebben. Dat het niet alleen om cijfers en uitstoot hoeft te draaien.
Ik heb wel pogingen gedaan om de kachel minder vaak aan te steken. Nu doe ik dat alleen nog op de meest koele dagen of als ik heel erg verlang naar die ouderwetse warmte, iets wat een moderne radiator me gewoon niet kan geven. Maar stoppen? Nee, dat zie ik niet zitten. Ik heb nog een stapel hout in de schuur die mijn man zelf ooit heeft gehakt, en zolang dat er is, gebruik ik het. Voor mij gaat het om meer dan alleen warmte, het gaat om herinneringen en het gevoel van thuis.
Soms vraag ik me af of de jonge mensen hier in de buurt dat begrijpen. Of ze beseffen dat sommige dingen voor mij gewoon niet zomaar vervangen kunnen worden door iets moderners. Misschien vinden ze me ouderwets, misschien vinden ze dat ik me aanstel, maar voor mij is het gewoon mijn levensstijl. En om eerlijk te zijn? Volgens mij heb ik het volste recht om in mijn eigen huis mijn eigen keuzes te maken.
Ik ben me ervan bewust dat mijn mening niet bij iedereen in de smaak valt. Er zijn mensen die vinden dat ik met mijn tijd moet meegaan en mijn kachel zou moeten opgeven voor een betere toekomst. Maar ik sta nog steeds achter mijn keuze: die houtkachel hoort bij mij, net als de herinneringen die eraan verbonden zijn. En zolang ik hier nog ben, blijft dat vuur zo nu en dan knapperend branden in mijn woonkamer.
Hoe denk jij over Toos’ beslissing om haar houtkachel te blijven gebruiken? Begrijp je haar keuzes, of vind je dat ze meer rekening zou moeten houden met het milieu en haar buren? Laat je mening achter op onze Facebook-pagina en deel jouw gedachten!