Let op, vliegende teken rukken op en verspreiden zich in onze bossen. Deze parasieten, ook bekend als Hertenluisvlieg, zijn in opmars en zorgen voor veel onrust. Wat zijn de eigenschappen van deze insecten, hoe gevaarlijk zijn ze en wat moet je doen als je gebeten bent?
De Hertenluisvlieg lijkt op het eerste gezicht veel op een normale teek, vanwege de bruinzwarte kleur en het platte lichaam. Echter, dit insect onderscheidt zich met twee transparante vleugels en opvallend dikke, harige poten die aan hun gastheer blijven kleven. Het zijn dan ook geen echte teken, maar de naam vliegende teek verwijst naar de gelijkenis met deze spinachtige insecten.
In tegenstelling tot gewone teken die zich vooral schuilhouden in struikgewas, bomen en ander groen, zijn Hertenluisvliegen luchtreizigers en vliegen ze vrij rond op zoek naar een gastheer. Deze insecten landen op mens en dier en hechten zich vast via minuscule haken aan hun achterlijf.
Bekijk op de volgende pagina wat je moet doen als je gebeten bent door een vliegen teek…
Hoewel vliegende teken minder vaak voorkomen dan gewone teken, is het belangrijk dat je weet wat je moet doen in geval van een beet. Anders dan bij een tekenbeet kan je geen rode vlek rond de beet verwachten, aangezien de vliegende teek geen Lyme-bacterie met zich draagt. Je zou alleen een kleine, rode zwelling kunnen krijgen die gepaard gaat met jeuk en irritatie van de huid.
Als je bent gebeten door een vliegende teek, is het raadzaam om de huid rondom de beet goed te reinigen met wat water en zeep, zoals je ook bij andere insectenbeten zou doen. Als de beet niet al te ernstig is, volstaat het om de wond te behandelen met een desinfecterend middel en de huid goed te koelen.
Als je na een beet last krijgt van zorgen of ongewone klachten, zoals koorts, hoofdpijn, vermoeidheid en griepachtige symptomen, is het verstandig om contact op te nemen met een arts. Ook als je allergisch bent voor insectenbeten, is het belangrijk om medische hulp te zoeken.
Om het risico op een beet van een vliegende teek zo klein mogelijk te maken, kan je het beste kleding dragen met lange mouwen en pijpen, zoals een lange broek en shirt. Gebruik daarnaast insectenwerende middelen op onbedekte huid en controleer regelmatig of er geen insecten op je kleding of huid aanwezig zijn. Zo voorkom je dat deze vervelende beestjes zich makkelijk aan jou kunnen vastklampen.
Als je graag buiten bent, bijvoorbeeld om te wandelen of fietsen, dan is het belangrijk om extra alert te zijn op vliegende teken. Deze parasieten houden vooral van vochtige, bosrijke omgevingen en zijn vooral in de warmere maanden actief. Houd zo veel mogelijk afstand van struikgewas en hoog gras en mijd plekken waar veel teken voorkomen.
Mocht je toch gebeten worden, zorg dan dat je zo snel mogelijk handelt en de beet goed schoonmaakt en desinfecteert. Door alert te blijven en te weten wat je moet doen, kan je de risico’s van vliegende teken tot een minimum beperken.