Bijna iedereen doet het. De radio zachter of uit tijdens het achteruitrijden of inparkeren. Dit heeft te maken met een natuurlijke reactie vanuit je lichaam. Op de volgende pagina lees je meer.
Op de volgende pagina lees je meer.
De handeling blijkt een natuurlijke reactie vanuit de hersenen te zijn. Tijdens de dag heeft je lichaam veel informatie te verwerken die je opneemt vanuit allerlei zintuigen zoals zien, horen en voelen.
De informatie wordt verwerkt door een belangrijk onderdeel van het centrale zenuwstelsel, de hersenen. Je hersenen bepalen na elk soort informatie dat het binnenkrijgt, hoe hierop gereageerd moet worden. De hersenen monitoren automatisch de hele dag door op ieder moment wat een primaire taak is (de meest aanmerkelijke taak) en wat een secundaire taak is (een taak die naast de primaire taak kan worden uitgevoerd maar minder van belang is). Op de secundaire taak concentreren wij ons minder. Op de volgende pagina lees je waarom je meer hierover en waarom multitasken niet mogelijk is.
opdracht naar opdracht. De mens denkt hierdoor te kunnen multitasken. Helaas kunnen wij dat dus niet. Het schakelen tussen de taken gaat enorm snel, maar niet foutloos. Tussen het schakelen naar verschillende taken zitten, als het ware, “verloren seconden”. Dit kan nu net het verschil zijn tussen het zien van een bekende op straat of niet. Je kan dus maximaal twee dingen tegelijk doen (primair en secundair). Bij meer taken hebben je hersenen een aantal seconden nodig om het te verwerken en zal je sneller fouten maken. Lees op de volgende pagina wat dit te maken heeft met het inparkeren.
Wanneer je gaat inparkeren focust je brein zich tot de primaire taak: inparkeren. Je blik is gericht op plek waar de auto moet komen te staan en je hoort en ziet de medepassagiers niet meer. Door de radio zachter of uit te zetten wordt er dus simpelweg één taak geschrapt van de lijst van prikkels die de hersenen moeten verwerken.