De pannenkoekenplant, met z’n karakteristieke ronde blaadjes op lange stengels, trekt echt de aandacht in je woonkamer. Die oude look heeft hem weer helemaal hip gemaakt. Maar hoe houd je deze groene vriend in topconditie en hoe kun je ervoor zorgen dat je er meer van krijgt?
Alles wat je moet weten over de pannenkoekenplant
Dit plantje was vroeger, in de seventies, al super populair en sinds 2010 zit het weer helemaal in de lift. De pannenkoekenplant of Pilea peperomioides is niet moeilijk te verzorgen en past bijna overal bij. Ideaal dus voor wie niet echt groene vingers heeft. Op de volgende pagina vind je topadvies om jouw pannenkoekenplant te verzorgen!
Hoe pak je de verzorging aan?
Het verzorgen van de pannenkoekenplant is een eitje. Hij heeft het liefst dat je hem af en toe vergeet. Volg deze richtlijnen en je plantje zal er vrolijk bijstaan:
- Zet ‘m op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht. Bijvoorbeeld bij een oostelijk gelegen raam is perfect.
- Geef maximaal een keer per week water, maar alleen als de grond helemaal droog is. Vasthouden aan een schema is niet nodig; check de vochtigheid van de grond met iets als een satéprikker.
- Laat je groene maatje soms links liggen. De Pilea heeft delicate wortels die makkelijk kunnen rotten als ze te nat worden, dus een beetje negeren kan zeker geen kwaad.
- Geef nooit te veel water in een keer. De plant kan daar slecht tegen.
- Als de onderste blaadjes slap hangen, is het tijd voor water. Bij een gezonde plant zou je de rand van het blad licht moeten kunnen buigen, maar niet vouwen.
- Elke twee maanden wat voeding is prima, maar echt nodig is het niet.
- Zorg dat de blaadjes stofvrij blijven voor een blij plantje.
- Groeit je plant te hoog en verliest hij onderaan blaadjes? Laat dan de babyplantjes groeien of snij het stammetje af en zet het in water voor nieuwe groei.
- Aan de slag met stekken!
De pannenkoekenplant staat bekend om zijn eenvoudige manier van vermeerderen. Voor het stekken:
- Identificeer de wortel die de moederplant met het babyplantje verbindt.
- Snij deze wortel door met een scherp mesje of een snoeischaar.
- Laat het stekje in water staan tot wortels van zo’n 3-4 centimeter zijn gegroeid.
- Plant het stekje daarna in de aarde en zorg dat deze vochtig blijft.
- Kunnen pannenkoekenplanten bloeien?
Het gebeurt zelden, maar de Pilea kan inderdaad bloemen produceren als ‘ie het helemaal naar zijn zin heeft. Deze kleine witte bloemetjes duiden op een tevreden plant, maar ze zullen waarschijnlijk niet lang bloeien. Door deze tips op te volgen, verzorg je je pannenkoekenplant optimaal en kun je genieten van de extra plantjes die je zelf hebt gekweekt.
Bron: Libelle BE