De geboorte van een kind betekent het samensmelten van twee verschillende families tot een familie met echte relaties. Jij en je partner blijven altijd vader en moeder, maar ook de ouders van jouw partner zijn voorgoed deel van het leven van je kind en dus in dat van jou.
Als je hier eigenlijk helemaal niet op zit te wachten, ben je absoluut niet de enige. Zeker als de band tussen jou en je schoonmoeder al niet al te best was. Nu bewijst nieuw onderzoek dat deze band vaak alleen maar slechter wordt vanaf het moment dat je moeder wordt.
Meerdere onderzoeken hebben in de afgelopen jaren aangetoond dat het krijgen van een baby de band tussen beide schoonfamilies niet sterker maakt, maar eigenlijk verslechterd. Vooral schoonmoeders en schoondochters gaan het slechter met elkaar vinden. Onder zo’n 1.200 mensen is in Finland onderzoek gedaan naar ruzies met de (schoon)familie.
(Schoon)ouders en ruzie
Eerst werd gekeken naar met welke ouders de meeste ruzie werd gemaakt: de eigen ouders of de schoonouders. Dit levert misschien een verrassend resultaat op, maar mensen maakten het vaakst ruzie met hun eigen ouders. Toch is dit resultaat logischer dan je denkt. je bent ten slotte eerder geneigd om je twijfels of meningen te vertellen tegen mensen die je belangrijk vindt. Dat kan soms ruzie tot gevolg hebben, maar vaak bedenk je dan ook: “Dat komt allemaal wel goed”.
Vaak komt er pas echt een probleem met de schoonouders zodra er een kind wordt geboren, zeggen de onderzoekers. Dat wordt al snel versterkt wanneer de schoonouders nauw betrokken zijn bij jouw baby, bijvoorbeeld wanneer ze op jouw baby passen. Is er dan een ruzie tussen jullie, is de kans dat dit weer goed komt ineens een heel stuk kleiner. Dat geldt al helemaal tussen moeders en hun schoonmoeder. In andere woorden: na de geboorte van een baby holt de band tussen de kersverse moeder en haar schoonmoeder in rap tempo achteruit.
Een grote bemoeial
De kans is groot dat je je herkent in onderstaande situatie. Voordat je een kindje kreeg, had je niet erg regelmatig contact met je schoonmoeder: je zag elkaar hooguit op verjaardagen en op feestdagen zoals Kerst. Mogelijk kwam ze heel af en toe nog eens bij jullie langs. Je keek niet uit naar jullie volgende contact, maar zó erg om je schoonmoeder te zien, vond je het ook weer niet. Nu zijn de kaarten flink geschud en is ze ineens de grootmoeder van jouw baby.
Natuurlijk wil ze daar dolgraag meer betrokken bij zijn, helemaal begrijpelijk. Ze past dus bijvoorbeeld graag op; geen problemen mee. Hiervoor staat ze heel regelmatig en soms onaangekondigd op de stoep; iets meer problemen mee. Als je haar dan ziet, geeft ze allerlei tips en adviezen van haar tijd als moeder waar jij helemaal niet op zit te wachten; heel veel problemen mee! Zo gaat het balletje rollen en wordt jullie band steeds slechter.
Problemen met je partner
Wanneer je normaal last van iemand hebt, kun je die prima proberen te negeren of het contact zelfs helemaal verbreken. Met je schoonmoeder gaat dat helaas iets lastiger. Ze is natuurlijk de oma van jouw kleine, maar ook altijd nog de moeder van jouw partner.
Dat kan soms voor problemen tussen jou en je partner zorgen. Soms worden deze problemen zo groot, dat een echtscheiding op de loer ligt. Probeer hier dus altijd goed over te communiceren met je partner.
Tips om om te gaan met je eigen schoonmoeder
Het beste is vaak om te proberen op een goede manier met je schoonmoeder om te gaan. Natuurlijk begrijpen we dat je haar het liefst zo min mogelijk ziet, maar is dat wel reëel en wenselijk? Ook niet echt, toch? Voor zowel je partner als je kind(eren) is dat geen fijne oplossing en ook je schoonmoeder zelf wil je niet te veel kwetsen. Misschien word je later zelf wel een schoonmoeder… Dus: daarom wat handige tips om jullie band toch nog iets beter te maken.
- Maak je vooral niet te druk. Dit lijkt makkelijker gezegd dan gedaan, maar je kunt je soms al snel opwinden om hele kleine dingen. Probeer deze in het moment te relativeren en houd je bloeddruk lekker laag.
- Nog beter dan je niet druk maken is nog om erom te lachen. Niet hardop of in haar gezicht, maar gewoon in je hoofd of in je eentje achteraf. Als zij echt niet beter weet, kun je daar maar beter als de wijste zelf om lachen.
- Nodig haar eens uit voor een bakje koffie om samen te praten. Dit is het perfecte moment om rustig en beheerst uit te leggen wat je vaak dwars zit. Let op dat je hier geen verwijten probeert te maken. zo kun je kijken of je er samen uit kunt komen.
- Denk je nu al te weten dat dit gesprek snel emotioneel gaat worden? Vraag dan bijvoorbeeld je partner om bij het gesprek te blijven en je te kalmeren waar nodig.
- Het beste is om duidelijke afspraken te maken met je partner. Willen je kinderen bijvoorbeeld je schoonmoeder bezoeken? Zorg dan dat hij daar met de kids heen gaat, zodat jij in alle rust thuis kunt blijven. Kijk bijvoorbeeld ook of je partner zijn moeder op jullie verjaardagen kan helpen, zodat jij uit de buurt kunt blijven.