
Wat betreft de noodzaak van badmatten en badtapijten, lopen de meningen uiteen. Voor sommigen zijn ze cruciaal, voor anderen is het een item dat ze liever niet in huis hebben. Maar iedereen is het erover eens dat, als je ze hebt, je ze goed moet schoonhouden. Maar hoe moet dat gedaan worden zonder je wasmachine te ruïneren?

Badmatten en -tapijten verzamelen onvermijdelijk stofdeeltjes, afgestorven huidcellen en haren. Door de vochtigheid in de badkamer kunnen ze ook vatbaar zijn voor schimmelgroei in de vezels. Een regelmatig schoonmaakroutine kan helpen om dit te voorkomen en voetschimmel onder de duim te houden. Zonder problemen kun je deze items meestal in de wasmachine stoppen. Maar eerst, wat is eigenlijk het onderscheid tussen een badmat en een badtapijt?

Over het algemeen zijn badtapijten vervaardigd van synthetische vezels zoals polyacryl of polyester. Ze zijn groter en zwaarder dan hun tegenhanger – de badmatten. In de meeste gevallen zijn badmatten kleiner en geproduceerd van biologische vezels zoals katoen. Er zijn uitzonderingen en verschillen per regio in de benaming. Om het eenvoudig te houden, gebruiken we beide termen in dit artikel, echter zijn de wasproblemen voornamelijk van toepassing op de grotere badtapijten.
Lees op de volgende pagina waardoor dit problemen kan veroorzaken aan je wasmachine…

Als we het over het wassen van badmatten en -tapijten hebben, zijn er twee fouten die je absoluut moet vermijden.
Fout: Overbelasting – Er is een algemene regel om altijd wat ruimte in de wasmachine vrij te laten. Maar moderne wasmachines kunnen snel vol raken, nog voordat het maximaal toegestane gewicht zijn limiet bereikt. Dit geldt vooral voor kleding.

Badmatten en -tapijten zijn groot van formaat, zwaar en kunnen veel water opnemen. Dit kan leiden tot problemen tijdens de centrifugeercyclus. In het beste geval kan de wasmachine de centrifugeercyclus aanpassen of beëindigen, wat resulteert in een doorweekt mat of tapijt. In het ergste geval kan de wasmachine overladen worden, waardoor deze kan beschadigen. Vermijd overbelasting, met name met grote en zware matten en tapijten.

Fout: Te heet – Veel badmatten en -tapijten hebben een rubberen onderzijde om te voorkomen dat ze wegglijden. Deze moeten op maximaal 40°C gewassen worden. Als je ze in een heter programma wast, bijvoorbeeld bij 60°C, kan het rubber loskomen, waardoor het de wasmachine kan verstoppen en mogelijk schade kan aanrichten. Rubberafval kan leiden tot dure reparaties. Katoenen badmatten zonder rubberen onderzijde mogen echter wel gewassen worden bij 60°C.
Het is raadzaam om altijd de wasvoorschriften van de fabrikant te raadplegen voordat je een badmat of -tapijt wast. Je voorkomt zo mogelijke beschadigingen aan je wasmachine en bespaart uiteindelijk geld.