Gezien de milieuschade die plastic flessen veroorzaken, heeft het kabinet besloten om daar in 2021 statiegeld op in te voeren. Dit geldt ook voor blikjes vanaf 1 april 2023. Maar je moet even op een paar dingen letten wanneer je blikjes gaat inleveren.
Voor blikjes dranken geldt een aanbetaling van €0,15 vanaf 1 april 2023. Volgens Statiegeld Nederland is een van de redenen dat na de invoering van het statiegeld het aandeel kleine plastic flesjes in het zwerfafval met 70% is gedaald. Met blikjes verwacht de organisatie hetzelfde resultaat. Blikjes kunnen eindeloos worden gerecycled, wat nog een reden is om er statiegeld aan toe te voegen. „We zamelen blikjes nu apart in, wat het eenvoudiger maakt om het materiaal opnieuw te gebruiken en er worden minder grondstoffen gebruikt om nieuwe conserven te maken.”

Houd er rekening mee dat stortingen op blikjes worden geaccepteerd.
Voor blikjes dranken, waaronder frisdrank, bier en energiedranken tot drie liter, wordt een borg in rekening gebracht. Een blikje kan niet worden gesloten nadat het is geopend, waardoor het anders is dan een fles of blik. Waar moet je op letten bij het retourneren van blikjes? Drie tips worden verstrekt door het statiegeld NL.
1. Een blikje kan niet worden verzegeld. Daarom is het cruciaal dat er geen bier, frisdranken of energiedranken meer in zitten. Is de verpakking voorzien van het statiegeldlogo? Deuk het blikje niet; schud het gewoon leeg. De betaalautomaat kan uw blikje op deze manier identificeren.
2. Heeft het blikje geen statiegeldlogo? Het materiaal is recyclebaar, dus je kunt het doneren of weggooien bij PMD-afval.
Waar worden de blikjes ingeleverd?
In Nederland kun je alle ingezamelde blikjes afgeven bij meer dan 27.000 inleverlocaties, waaronder supermarkten, sportclubs en tankstations. Je ontvangt je aanbetaling terug op ongeveer 5.000 inleverpunten, de rest gaat naar het goede doel.
(Bron foto: wikimedia)