Wel eens geprobeerd je brein te prikkelen met een goede puzzel? Recentelijk zette een listige rekensom het internet op zijn kop. Het klinkt eenvoudig: koop en verkoop een koe en reken uit hoeveel je verdient. Maar deze rekenuitdaging, verschenen op een populair sociaal netwerk, deed menig wenkbrauw fronsen.
De rekensom die circuleerde ging als volgt: Stel, je schaft een koe aan voor 800 euro, verkoopt haar daarna voor 1000 euro, koopt haar opnieuw voor 1100 euro en verkoopt haar uiteindelijk voor 1300 euro. De vraag die je dan bezighoudt: wat is je winst aan het einde van de rit? Het lijkt simpel, maar het juiste antwoord versloeg veel sociaalmedia gebruikers, die alles tussen 100 en 300 euro gokten. En toch, het verrassende juiste antwoord is 400 euro. Kijk verder voor de uitleg.
De Verwarring Voorbij
Wat deze breinbreker zo knap maakt, is de initiële verwarring die hij zaait. Antwoorden op het sociale platform varieerde flink met opvattingen over de puzzel. Iemand vond het een makkie, terwijl een ander vrolijk de koeienboer bekritiseerde wegens zijn financiële keuzes. Maar hoe zit het nu echt?
Om tot het juiste antwoord te komen, kijken we naar de twee transacties. Bij de eerste verkoop incasseer je 200 euro winst (1000 minus 800). Dan koop je de koe weer en verkoop je haar voor een tweede keer, nu met een winst van opnieuw 200 euro (1300 minus 1100). Je totale winst bedraagt dus 400 euro. Simpel als wat, wanneer je het eenmaal ziet!
Deze hersenkraker laat goed zien hoe makkelijk we struikelen over schijnbaar rechttoe rechtaan problemen. Het is een krachtig bewijs van hoe belangrijk het is om scherp en logisch te redeneren. Was je in staat het correcte antwoord te vinden? Zo niet, dan bevind je je in goed gezelschap. Het is een levendig voorbeeld dat zelfs de vragen die ons eenvoudig voorkomen ons kunnen verrassen en aanzetten tot wat extra nadenken.