Optische illusies hebben veel succes op sociale media: merkwaardig en grappig, zijn ze een kleine en snelle “test” om jezelf op de proef te stellen en een bepaald aspect van iemands identiteit te analyseren. Gebruikers proberen op een subjectieve manier commentaar te geven en vergelijken vervolgens hun antwoorden, die onvermijdelijk zijn verdeeld volgens de verschillende resultaten.
Wat we hieronder voorstellen, is een optische illusie die door veel gebruikers op het internet is verspreid, waaronder beroemdheden zoals de auteur van de beroemde Harry Potter, JK Rowling. De schrijfster heeft bijvoorbeeld een derde antwoord gevonden tussen de twee voorgestelde opties: een ezel.
In werkelijkheid moet het beeld betrekking hebben op een zeemeermin of een vis: wat zie jij?
Op basis van wat je ziet door naar deze optische illusie te kijken, kun je erachter komen welke hersenhelft dominant is.
Als je een vis hebt gezien, is de overheersende hersenhelft de rechter, dat wil zeggen, de hersenhelft die gewijd is aan emoties, visuele en ruimtelijke herkenning. Dit betekent dat je een creatief en emotioneel persoon bent, met een grote intuïtie en daardoor begiftigd met een sterk zesde zintuig.
Zie je daarentegen een zeemeermin in de afbeelding, dan is de linkerhersenhelft overheersend, verantwoordelijk voor logica, rekenen en wiskunde. In dit geval is je instelling beslist analytisch en rationeel.
Als je echter geen van beide hebt gezien, behoor je tot de categorie van degenen die letterlijk perplex waren door deze afbeelding: Rowling was in feite zeker niet de enige die noch de een, noch de ander opmerkte.
Velen waren het ermee eens, lieten zien dat ze verbijsterd waren en deelden de afbeelding die viraal is gegaan. Iemand zag een zeehond, anderen een kangoeroe en een hond.
Er zijn veel mogelijkheden en ze hebben een heus debat teweeggebracht met veel posts: wat gaat er werkelijk schuil achter deze mysterieuze afbeelding?
Kortom, groen licht voor de fantasie: de mogelijkheden lijken veel meer dan twee en het is niet duidelijk welke betekenis de andere dieren die door gebruikers worden gezien, kunnen hebben.
In ieder geval lijkt lateralisatie, dat wil zeggen de psychologische theorie volgens welke de verschillende activiteiten worden gecommandeerd door twee verschillende hersengebieden, te zijn weerlegd: in werkelijkheid zou geen van de twee hersenhelften zo overheersend zijn over de andere.
Ondanks hun naam hebben optische illusies echter meer te maken met hersenactiviteit dan met zicht: in feite is wat we zien het gevolg van de informatie die de hersenen ontvangen en verwerken, niet de ogen.
Wat zie jij? Een vis, een zeemeermin, een zeehond, een ezel of iets anders?