Laten we eerlijk zijn, bijna iedereen krijgt op een gegeven moment in zijn leven wel eens te maken met een insectenbeet of -steek. Vooral tijdens de warmere maanden is dit aan de orde van de dag.
Reacties op insectenbeten en -steken kunnen variëren van onschuldig tot ernstig. Gezwollen plekken, jeuk en huidirritaties zijn niet ongebruikelijk, maar soms kunnen de reacties veel ernstiger zijn. Bepaalde beten kunnen zelfs schadelijke bacteriën of ziektes met zich meebrengen.
Daarom is het handig om te weten welk insect je heeft gebeten of gestoken en hoe je de symptomen kunt verlichten. Houd vooral je hoofd koel, net zoals de Hitchhiker’s Guide to the Galaxy aanbeveelt: raak niet in paniek! Hieronder vind je een overzicht van verschillende insectenbeten en -steken en wat je eraan kunt doen.
Horzel
Een horzelsteek is allesbehalve prettig. De omgeving van de steek wordt doorgaans rood en dik. Soms verschijnen er blaren, en de pijn kan verlicht worden door het getroffen gebied te koelen. In zeldzame gevallen kan een allergische reactie optreden. Begint je maag vreemd aan te voelen, worden je lippen blauw of heb je moeite met ademhalen? Neem dan direct contact op met een arts.
Bij
Ben je gestoken door een honingbij? Dan wordt de huid rond de steekplek vaak rood en gezwollen. Na een tijdje kan het ook gaan jeuken. De zwelling bereikt meestal zijn hoogste punt binnen een dag en de pijn kan golvend zijn. Hoewel bijensteken meestal geen blijvende schade veroorzaken, is het wel belangrijk dat je de angel verwijdert. Gebruik hiervoor een mesje of je nagels om verdere verspreiding van het gif te voorkomen.
Wesp
Wespensteken staan bekend om hun pijn en jeuk. De plek kan rood en gezwollen worden, en soms kan er zelfs bloed verschijnen. In tegenstelling tot bijen kunnen wespen meerdere keren steken, dus wees je ervan bewust of je allergisch bent voor hun steken.
Mug
Bijna iedereen herkent wel de kleine, rode, opgezwollen vlekjes die muggenbeten veroorzaken. Muggenbijten vaak waar de huid dun is, en hun beten worden gekenmerkt door een verdovend effect van hun speeksel. Dit maakt het moeilijk om te merken wanneer je gebeten wordt.
Teken
Een tekenbeet wordt vaak over het hoofd gezien. Als je toch een tekenbeet hebt opgelopen, zie je meestal een klein rood vlekje. Het is belangrijk om de teek zo snel mogelijk te verwijderen, want deze kan ziektes overbrengen.
Vlooien
Het kan lastig zijn om vlooienbeten van andere beten te onderscheiden. Ze veroorzaken vaak pijnlijke, jeukende bultjes, meestal op de benen. De beten komen vaak voor in groepjes en vormen een patroon.
Laten we doorgaan op de volgende pagina met enkele andere insecten
Mieren
De meeste mierensoorten zijn ongevaarlijk, maar rode mieren zijn berucht om hun pijnlijke beten. De beten kunnen, in extreme gevallen, een allergische reactie of zelfs een anafylactische shock veroorzaken. Over het algemeen zijn de symptomen mild en lijken ze op een muggenbeet: een jeukende, roze vlek.
Paardenvlieg
Een beet van een paardenvlieg is iets wat je zeker wilt vermijden. Deze beten kunnen soms infecties en bloedvergiftiging veroorzaken. Paardenvliegen lijken op grote vliegen, maar ze kunnen harde en pijnlijke beten uitdelen die zwelling en een zichtbare wond achterlaten. Koel de plek met koud water en ijs voor verlichting.
Luizen
Kleine rode stippen die lijken op muggenbeten, vooral op je hoofdhuid, nek of achter je oren, kunnen betekenen dat je luizen hebt. Jeuk is het meest voorkomende symptoom. Gebruik een luizenkam om ze op te sporen.
Bedwantsen
Bedwantsen laten beten achter die lijken op die van muggen, maar meestal in een zigzaggend patroon. De symptomen zijn zwelling, roodheid, pijn en soms pus. Bedwantsen kun je niet zelf bestrijden; neem contact op met een professioneel uitroeiingsbedrijf.
Het is altijd handig om te weten hoe je insectenbeten en -steken kunt herkennen en behandelen. Deel dit artikel met vrienden en familie om hen deze zomer te helpen. Je kunt ons ook volgen op Instagram voor meer tips en verhalen.