In een zee van schoonmaakproducten is het soms lastig om te beslissen wat te gebruiken. Twee veelvoorkomende opties zijn natuurazijn en schoonmaakazijn. Maar wat zijn de verschillen en wanneer gebruik je welke? Hier geef ik je een overzicht van de situatie en leg ik uit wanneer je het beste natuurazijn of schoonmaakazijn gebruikt.
Natuurazijn of schoonmaakazijn?
Natuurazijn
Natuurazijn wordt ook wel witte azijn genoemd en is een duurzame keuze voor schoonmaakklussen. Met een zuurgraad van ongeveer 4% is het veilig in gebruik. Het is ideaal voor het reinigen van keukenoppervlakken, wasbakken en badkamers.
Schoonmaakazijn
Schoonmaakazijn is een stuk sterker. Het bevat tussen de 6-8% zuur en is geweldig voor het verwijderen van vlekken, het schoonmaken van glas en het ontkalken van apparaten zoals je koffiezetapparaat en waterkoker.
Wat is het verschil?
Schoonmaakazijn is synthetisch geproduceerd en bedoeld voor het reinigen van bijvoorbeeld aanrechten en tegels. Het is zuurder dan natuurazijn. Natuurazijn wordt verkregen door de fermentatie van alcohol, heeft een lager zuurgehalte, en je kunt het ook in je gerechten gebruiken. Maar wanneer kies je voor natuurazijn en wanneer voor schoonmaakazijn?
Schoonmaken met natuurazijn
Natuurazijn is milieuvriendelijk en kan gebruikt worden op veel verschillende oppervlakken. Het is effectief bij het verwijderen van vuil en vlekken. Voorbeelden waar je natuurazijn voor kunt inzetten:
- Keukenoppervlakken
- Wasbakken
- Badkamers
- Tapijten
- Kleding
- Als wasverzachter
Schoonmaken met schoonmaakazijn
Schoonmaakazijn is vanwege het hogere zuurgehalte perfect voor hardnekkigere schoonmaakklussen. Voorbeelden:
- Lastige vlekken
- Ramen
- Koffiezetapparaten
- Waterkokers
- Toiletten
Let wel op, het kan bepaalde oppervlakken beschadigen.
Dingen die je beter niet met azijn schoonmaakt
Niet altijd is azijn, of het nu natuur- of schoonmaakazijn is, de juiste keuze. Hier zijn enkele gevallen waarin je geen azijn moet gebruiken:
- Computer- of televisieschermen: azijn kan de beschermlaag beschadigen. Gebruik hiervoor een speciale schoonmaker.
- Natuursteen: sommige stenen zoals marmer zijn gevoelig voor zuren. Gebruik een speciaal schoonmaakmiddel voor natuursteen.
- Houten vloeren: azijn kan de beschermende lagen olie of was aantasten. Gebruik een speciale reiniger voor houten vloeren.
- Groene aanslag: het Ctgb raadt af om azijn te gebruiken voor het verwijderen van groene aanslag. Lees er meer over in het artikel hieronder.
Door te weten waar de verschillende soorten azijn voor bedoeld zijn, kun je ze effectief en veilig inzetten bij je schoonmaakwerkzaamheden.
Bron: Suus maakt schoon