Het plezier van fietsen op een elektrische fiets kent ook zijn risico’s, vooral als het gaat om hoofdbescherming. In Nederland is een helm voor e-bikes niet verplicht, maar het kan wel aanzienlijk helpen om de kans op ernstige hoofd- en hersenbeschadiging bij ongelukken te verkleinen.
Onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) toont aan dat fietsers die een helm dragen, ongeveer 60% minder kans hebben op zware hoofd- en hersenletsels en zelfs 70% minder risico op fatale verwondingen. Als alle fietsers een helm zouden dragen, zou het aantal slachtoffers en zwaar gewonden op de weg flink kunnen dalen. Vooral voor 70-plussers kan een helm levensreddend zijn, omdat bijna 90% van de dodelijke e-bike ongevallen mensen van 60 jaar en ouder betreft.
Deskundigen hebben verschillende meningen over dit onderwerp. Het Centraal Planbureau en het Planbureau voor de Leefomgeving pleiten voor een wettelijke helmverplichting voor e-bikes, omdat ze denken dat het veel levens kan besparen. De Fietsersbond waarschuwt daarentegen dat een helmplicht het aantal fietsers kan verminderen, wat mogelijk gevaarlijke verkeerssituaties oplevert. Volgens hen is de hoge fietsveiligheid in Nederland te danken aan het grote aantal fietsers. Ondanks het verschil van mening over een verplichte helm, moedigt Veilig Verkeer Nederland het vrijwillige gebruik van een helm op een e-bike aan. Voor een Speed Pedelec of snelle elektrische fiets, die tot 45 km/u kan gaan, is het verplicht om een helm te dragen in Nederland. Let wel, dit moet een helm zijn die aan de specifieke veiligheidseisen voor dit type fiets voldoet.
De voordelen van een fietshelm zijn talrijk. Mocht je tijdens een ongeluk met je hoofd op de grond terechtkomen, kan een helm het risico op zware hoofd- en hersenletsels aanzienlijk verminderen. Helmen hebben een schuimlaag die de impact op de hersenen kan verzachten. Het gladde oppervlak van de helm helpt om over de grond te glijden, wat het risico op nekblessures kan verkleinen. Sommige helmen beschikken over de innovatieve MIPS-technologie (Multi-directional Impact Protection System), waarmee de binnenlaag kan draaien om de impact op de hersenen verder te verminderen.
Overweeg je om een fietshelm te kopen, dan zijn er een paar belangrijke zaken om op te letten. Denk aan het opmeten van de juiste maat, zorgen dat de helm goed past, een model kiezen met ventilatie als je snel warm krijgt, en kijken of de helm samen met andere accessoires, zoals een (zonne)bril, paardenstaart of gehoorapparaat, goed blijft passen. Bedenk ook dat een helm meestal een levensduur heeft van drie tot vijf jaar, afhankelijk van hoe goed je ermee omgaat en of je ermee bent gevallen.
Door goed op deze zaken te letten bij de aanschaf van een fietshelm, kun je vol vertrouwen op je e-bike stappen, in de wetenschap dat je hoofd goed beschermd is tijdens elke rit. Veiligheid is immers de prioriteit, en met een goede helm ben je beter voorbereid op eventuele ongelukken. Waarom zou je niet investeren in je eigen veiligheid en zorgeloos genieten van je fietstochten?