Het ideale scenario voor temperatuuropwarming tijdens de nacht is een veelbesproken kwestie in veel huizen. Hierbij is de discussie vooral gericht op de meest efficiënte manier om de woning te verwarmen, met oog op zowel kosten als milieu. Veel mensen vragen zich af of het beter is om de verwarming ’s nachts uit te zetten of juist op een constante temperatuur te houden. De oplossing van dit vraagstuk hangt echter sterk af van een belangrijk aspect van je woning: de isolatiewaarde.
Een populaire gedachte is dat het ’s nachts uitzetten van de verwarming goedkoper is, maar dit is niet altijd juist. Het probleem hangt samen met hoe goed je huis geïsoleerd is. In een slecht geïsoleerd huis koelt het sneller af, wat betekent dat de verwarming ’s ochtends harder moet werken om de temperatuur weer op peil te brengen. Er is ook een theorie die suggereert dat een continue warme woning meer energie verbruikt doordat er constant warmte verloren gaat naar de koudere buitenomgeving, waarbij de temperatuurverschillen klein blijven.
Lees verder voor meer informatie over dit onderwerp…
Het bouwjaar van je woning speelt een grote rol bij de isolatie. Als je huis voor 1994 is gebouwd, is de kans groot dat de isolatie niet aan de huidige normen voldoet. In die situatie is het verstandig om de verwarming ’s nachts met ongeveer 5 tot 7 graden te verlagen. Dit is voordeliger dan het constant houden van de temperatuur, aangezien de energiekosten om ’s ochtends weer op te warmen lager zijn. Voor huizen die na 1994 zijn gebouwd, is de isolatie meestal beter, waardoor je de temperatuur iets constanter kunt houden en ’s nachts maar 2 tot 4 graden – of 1 tot 2 graden bij vorst – hoeft te verlagen.
Je hoeft de verwarming niet volledig uit te zetten of op dezelfde temperatuur te houden. Er zijn situaties waarin het bouwjaar van je huis onbekend is, of waarin de isolatie in de loop der jaren is verbeterd. In deze gevallen wordt vaak aangeraden om de verwarming op ongeveer 15 graden in te stellen, of 17 graden als je vloerverwarming hebt. Volgens organisaties zoals Milieu Centraal kan dat jaarlijks gemiddeld 180 euro besparen. Een extra tip is om de thermostaat een uur voordat je gaat slapen lager te zetten; dit kan leiden tot nog meer energiebesparing en een extra besparing van gemiddeld 20 euro per jaar opleveren.
Hieruit blijkt dat de beste methode om energie en geld te besparen meer afhangt van specifieke omstandigheden dan je misschien zou denken. De optimale aanpak varieert op basis van factoren zoals de isolatie en het bouwjaar van je woning, en zelfs het verlagen van de temperatuur net voor het slapengaan kan ook nog extra voordelen met zich meebrengen.