Ken je dat probleem? Het is etenstijd, en je realiseert je dat de kipfilet die je nodig hebt, nog in de vriezer ligt. Je zou naar de winkel kunnen rennen om een ontdooid exemplaar te halen, maar dat is eigenlijk een hoop gedoe voor niets. Gelukkig bestaat er een slimme manier om je vlees supersnel, en gezond, te ontdooien.
Vlees correct invriezen
Voordat je überhaupt aan ontdooien denkt, is het invriezen van vlees ook een kunst op zich. Als je je vlees traag laat bevriezen, ontstaan er ijskristallen in de vleessappen, die schade kunnen toebrengen aan de celwanden van de spiervezels. Dit vermindert de kwaliteit zodra je het vlees later wilt gebruiken. Maar hoe bevries je vlees dan goed? Plaats het in de koudste hoek van je vriezer, meestal achterin. Zorg dat de temperatuur minimaal -18° is. Verpak het vlees luchtdicht om te voorkomen dat het zijn vocht verliest, waardoor het mals en smaakvol blijft na ontdooien.
De houdbaarheid van ingevroren vlees omvat enkele richtlijnen. Hoe groter het stuk vlees, hoe langer het veilig in de vriezer kan blijven. Rundvlees kun je tot wel zes maanden bewaren. Kalf-, varkens- en lamsvlees hebben een bewaarperiode van maximaal drie maanden. Gehakt blijft twee maanden goed, en bereid vlees houdt het twee tot drie maanden vol.
Klik op volgende om verder te lezen
Snelle ontdooitechniek
Veel mensen leggen hun vleesproducten al vroeg in de ochtend uit de vriezer, in de hoop dat ze tegen etenstijd ontdooit zijn. Dit is echter niet ideaal, vooral niet voor kip, varken en rundvlees. Wanneer deze te lang buiten de koeling liggen, hebben schadelijke bacteriën vrij spel, en dat is al helemaal niet goed voor je gezondheid.
Gelukkig is er een simpele truc die je snel uit de brand helpt: het enige dat je nodig hebt is een kom met warm water en een of meerdere diepvrieszakken. Doe je vlees in de zakken en leg ze in de kom met warm water. Met deze methode vermijd je schadelijke bacteriegroei en is je vlees snel klaar voor gebruik in de keuken.
Door voor deze manier van ontdooien te kiezen, bespaar je niet alleen tijd, maar zorg je ook dat je met veiliger vlees werkt. En dat allemaal zonder dure hulpmiddelen of ingewikkelde procedures.
Vergeet daarbij niet dat de inhoud van je vriezer en de wijze waarop je het vlees verpakt en bewaart, een groot verschil maken in de uiteindelijke kwaliteit. Geef jezelf vooral de ruimte om te experimenteren. Wie weet kom je zo op nog meer manieren om je keukenroutine te verbeteren!