Tegenwoordig is er één handig apparaat dat ons leven op zoveel manieren beheerst: de smartphone. Dit slimme stukje technologie komt in allerlei vormen en maten, geschikt voor bijna iedereen. Of je nou nieuwsverslaafd bent, een gamer, een werkende professional of gewoon sociaal actief, smartphones zijn niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Maar, als je niet goed voor je telefoon zorgt, en dan met name de batterij, kan hij snel minder nuttig worden.
De batterij is eigenlijk de motor van je smartphone en bepaalt hoe lang je hem kunt gebruiken zonder op te laden. Maar door dagelijkse gewoontes kan hij snel slijten. Constant opladen of 100% leeg laten lopen zijn bijvoorbeeld slecht voor je batterijlevensduur. Denk maar eens terug aan die momenten waarop je met bijna lege accu moest werken en je telefoon het bijna meteen begaf. Gelukkig kun je dit probleem vermijden door een paar simpele richtlijnen te volgen.
Ga snel naar de volgende pagina…
Kijk eens naar de lithiumbatterij, de standaard energiebron in nagenoeg elke smartphone van nu. Om je batterij in topconditie te houden, moet je wat zorgvuldigheid in acht nemen. Bij de eerste keer gebruik, laad je de batterij volledig op tot 100%. Daarna is het slimmer om je telefoon te laden als hij rond de 30% zit en te stoppen bij ongeveer 80%. Dit voorkomt over- en diepontlading, twee boosdoeners als het gaat om beschadiging van de batterij.
Deze eenvoudige maatregelen kunnen helpen omdat het opladen van je smartphone de hele nacht door kan leiden tot overbelasting. Hierdoor kunnen de interne systemen van de telefoon zwaar onder druk komen te staan en zelfs heet worden. Het is ook belangrijk om te beseffen dat elke laadcyclus de maximale capaciteit van je batterij een beetje vermindert. Telkens wanneer je oplaadt, verlies je dus een beetje van het maximale vermogen.
Samengevat, door goed voor je smartphone te zorgen, verleng je de levensduur en voorkom je ongewenste vertragingen in je dagelijkse bezigheden. Het voorkomt ook vroegtijdige slijtage en mogelijke systeemproblemen die door onzorgvuldig opladen kunnen ontstaan. Dus, vanaf nu beter niet je telefoon ‘s nachts aan de oplader laten hangen. Misschien wist je al deze tips over smartphonebatterijen al?